Električna vozila dolaze prije nego što se mislilo, je li BiH spremna?

Novi izvještaj koji je objavila holanska banka ING pokazuje da će električna vozila (EV) postati stalna pojava u Evropi u naredne dvije decenije, dok drugi izvještaji govore da će do 2040. u potpunosti zamijeniti automobile na fosilna goriva. Ova vozila će već narednih nekoliko godina početi osvajati tržište Evrope, prenosi BiznisInfo.

Do brzog širenja ovih vozila doći će zbog sve nižih cijena električnih baterija kao i podrške mnogih vlada ovoj tehnologiji, ali i sve većem izboru modela.

Između 2017. i 2024. godine potpuno električna vozila će postati ”racionalan izbor vozača u Evropi”, navodi se u izvještaju ING-a. Ova vozila će postajati sve jeftinija a bit će sve veća mogućnost izbora različitih modela.

Infrastruktura punjenja baterija također će postati rasprostranjena, djelimično zbog podrške vlada, navodi Business Insider.

Prelaz sa automobila na fosilna goriva na elekrična vozila izazvat će potrese u evropskoj automobilskoj industriji. Zapravo, to se već počelo dešavati. Volvo je već najavio da će se od 2019. godine fokusirati na hibridna i plug-in vozila (koja koriste više izvora energije).

Izvještaj ING-a pokazuje da će cijena posjedovanja električnog vozila u Njemačkoj 2024. godine biti slična cijeni automobila na fosilno gorivo.

Prošle sedmice, Francuska je najavila da će od 2040. godine u potpunosti zabraniti automobile na benzin i naftu.

Ova tehnologija će vrlo brzo doći i u BiH, ali je pitanje koliko će imati široku primjenu, barem u početku.

Američka automobilska kompanija Tesla najavila je planove za izgradnju svojih prvih ”Super punjača” za punjenje električnih vozila u šest zemalja jugoistočne Evrope do kraja godine.

Firma namjerava izgraditi po tri naplatne stanice u Rumuniji i Srbiji, te po jednu u Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Moldaviji, objavljeno je prije nekoliko mjeseci.

Osim toga, Elektroprivreda Bosne i Hercegovine besplatno je na raspolaganje stavila punionicu za električna vozila ispred zgrade Direkcije u Sarajevu, u želji da širi priču o vozilima na alternativna goriva, a čije su prednosti brojne.

To preduzeće za početak je počelo koristiti dva električna vozila koja su predstavili prošlog mjeseca u okviru trodnevnog sajma energetike ”Energa”.

No, treba imati na umu da je prosječna starost vozila u BiH 17 godina, zbog čega ćemo vjerovatno duže od ostalih evropskih zemalja koristiti vozila na naftu i benzin.

(BiznisInfo)