Gutić: Vlada TK osigurala 25 miliona KM za razvoj privrede u ovom kantonu

Opredjeljenje Vlade Tuzlanskog kantona i u narednom periodu biće razvijanje i pomoć realnom sektoru, jačanje privrede Tuzlanskog kantona i nova zapošljavanja. Vlada Tuzlanskog kantona izabrala je komercijalnu banku putem koje će se, kako tvrde u Vladi, realizirati najpovoljniji kredit za privredu koji je trenutno na raspolaganju u BiH, uz kamatu koja će iznositi 1,2 posto. Reakcije privrednika na ovakvu vrstu podrške su više nego dobre te su očekivanja nadležnih da će ovim putem dodatno ojačati privredni sektor ovog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona osigurala je oko 25 miliona maraka kreditnih sredstava za razvoj privrede ovog kantona. U Vladi očekuju da ovaj kredit dovede do otvaranja novih radnih mjesta, povećanja finansijskog poslovanja i porasta investicija.

Kako sam premijer Gutić ističe 2016 godina bila je dinamična kada je u pitanju razvoj privrede Tuzlanskog kantona. Skupština Tuzlanskog kantona nedavno je usvojila i Izvještaj o radu Vlade Tuzlanskog kantona sa smanjenim budžetskim deficitom. Ovih dana posebno raduje činjenica da je situacija u kompaniji Gredelj Dobošnica konačno riješena, te su radnici potpisali ugovore sa Javnim preduzećem Željeznice Federacije BiH.

Vlada Tuzlanskog kantona, iako nema direktne vlasničke povezanosti sa novoosnovanom firmom TTU Energetik, pomno prati razvoj događaja u ovoj kompaniji. Premijer Gutić ističe da ova kompanija već ima osigurano tržište rada a očekuje se da dođe i do novih zapošljavanja.

Premijer Gutić zadovoljan je i radom Javnih preduzeća kojima je osnivač Tuzlanski kanton te ističe da su brojni primjeri preduzeća koja su uprkos velikim problemima uspjela naći izlaz iz krize kao što su JP Šume TK, Klinički centar i Radio televizija Tuzlanskog kantona.