Usvojen Prijedlog dopuna Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi u TK

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju Tuzlanskog kantona sa 22 glasa za i 8 suzdržanih glasova.

U obrazloženju izmjena ovog zakona istaknuto je, da je u ranijem periodu primijećena neažurnost pojedinih općinskih službi, da su rješenja o novčanim podrškama dostavljale nakon isteka fiskalne godine što je usložnjavalo finansiranje novčanih poticaja.

Izmjene ovog zakona omogućit će da se blagovremeno donose rješenja za poljoprivredne proizvođače koji ispunjavaju uvjete za novčane poticaje.

Pomoćnik ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo TK Samid Šarac izjavio je da su razlozi za dopune ovog zakona primjedbe interne i eksterne revizije u prethodnom periodu, jer je, kako je naveo, bilo sporadičnih slučajeva da se donose rješenja o novčanim podrškama poslije isteka kalendarske godine što je za taj iznos sredstava opterećivalo budžet u tekućoj godini.

-Naš je cilj da poljoprivredni proizvođač, koji blagovremeno i uredno podnio zahtjev za novčanu podršku, da se u predviđenim rokovima donesu rješenja i proslijede resornom kantonalnom ministarstvu, a nakon odeđenih poslova predviđenih pravilnikom, da se proslijede ministarstvu finansija na isplatu, kazao je Šarac.

Poslanici opozicionih stranana SDP-a i DF-a nisu podržali ovo zakonsko rješenje.

Predsjednik kluba SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić smatra da se izmjenama ovog zakona žele disciplinirati općinske službe, te da ovo zakonsko rješenje ne doprinosi poljoprivrednim proizvođačima.

Za primjenu ovog Zakona nisu potrebna dodatna finansijska sredstva iz budžeta TK, a općinske službe koje budu poštovale rokove predviđene pravilnikom, neće morati planirati dodatna sredstva i neće biti opterećen općinski budžet.

(Nezavisni.ba)