BiH građani za kućne ljubimce imaju medvjede i tigrove

Stanovnici Bosne i Hercegovine sve češće za kućne ljubimce, umjesto pasa i mačaka, biraju razne egzotične životinje, piše Večernji list BiH.

Tako su, prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO), prošle godine u Bosnu i Hercegovinu egzotične životinje uvezene iz Srbije i Hrvatske.

Medvjedi ljubimci

Riječ je o životinjama nosatom rakunu i karibabi ili vodenom prasetu koji su u našu zemlju stigli iz Srbije te nosatom rakunu i patagonskoj mari ili pampskom zecu koji su u Bosnu i Hercegovinu stigli iz Hrvatske. Proteklih godina građani BiH za kućne ljubimce nabavljali su razne egzotične ptice, zmije, kornjače, ribice, velike mačke, a u Uskoplju je napravljen pravi mali privatni zoološki vrt.

Naime, Emin Ljutić iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja je prije više od deset godina udomio dva medvjedića kojima je majka poginula nagazivši na minu u Sebešiću. Emin je Laku i Gvidu othranio, a postali su i svojevrsna atrakcija ne samo u središnjoj Bosni. Gvido je sada visok dva i po metra te težak više od 400 kilograma, dok je Laka nešto manji i lakši. – Laka je bio bolestan kada sam ga kupio. Odveo sam ga na pregled. Kupio sam mu pempas pelene i spavao je sa mnom u krevetu punih osam mjeseci. Naravno, ozdravio je i sada je u odličnoj formi. Tijekom vremena koje su kod mene potrošio sam na njih oko 150 tisuća maraka jer oni moraju imati kvalitetnu hranu, pa makar ja gladovao. Jedu kukuruz, pšenicu, jabuke, kruške, ribu… Vrlo kvalitetnu hranu. Toliko ih volim da sam do prošle zime spavao u kontejneru, a njima sam dao kompletnu kuću – rekao je prije nekoliko mjeseci u razgovoru za Agenciju Anadolija (AA) Emin.

– Tri godine sam vodio pravnu bitku s državom da mi ih ne eutanaziraju. Pobijedio sam – govori Emin. Ima on u svome azilu i napuštenih pasa, mačaka, jednoga sokola. Kuja Dila stigla je ranjena u njegov azil nakon što je nagazila na zamku za divljač. – Stigla je kod mene, a noga joj visjela samo na koži. Odrezao sam kožicu, otišao veterinaru, kupio kreme i mazao. Sada je dobro. Što sam drugo mogao? Jako me voli Dila. Ovdje je i još jedna mala kuja koju je netko stavio u kartonsku kutiju i pustio niz rijeku Bistricu. Ona je cvilila, a ja sam u pola zime ušao u vodu do struka da je spasim. Živa je i zdrava. Nitko se ne može približiti mojoj vikendici, a da mi ona ne javi – kaže Emin.

Sokola je, kazao je tada Emin, donijela Admira iz Udruge za zaštitu životinja iz Bugojna prije četiri godine.

Sibirski tigrovi

– Netko ga je ranio. Krilo mu je bilo polomljeno, a ostao je i bez kandži. Dakle, ne može loviti. Preuzeo sam ga i hranim ga. Svaki dan on pojede najmanje po jedan kokošji batak. Kada sam pravio izračun o uloženom novcu u ovih deset godina, ispalo je da sam potrošio na medvjede i pse oko 150 tisuća maraka. Mogao sam uhraniti deset najboljih bikova. Hranit ću ih dok mogu – naveo je Emin.

Dao je i prijedlog za gradove i tržne centre u Bosni i Hercegovini. Kaže, neka naprave azil ili zoološki vrt pa neka ih smjeste da budu atrakcija. – Mnoga djeca, a i odrasli nisu nikada vidjeli medvjeda. Eto prilike da ga vide. S obzirom na to da veliki trgovački centri imaju i svoje kuhinje, hrane ostane i za baciti. To bi medvjedima dobro došlo. Jer oni više ne mogu u šumu, u prirodu. Naučeni su da se netko brine o njima – kazao je za AA Emin Ljutić iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja.

U središnjoj Bosni, točnije Novom Travniku, prije nekoliko godina atrakcija su bili i sibirski tigrovi koje je za svoju dušu nabavio jedan od stanovnika. Sve donedavno u Bosni i Hercegovini moglo se kupiti mladunčad lavova, bengalskih tigrova, jaguara…, i to po cijeni od 1800 američkih dolara po komadu, međutim, nakon reakcije nadležnih službi, takvi oglasi više nisu dostupni na internetskim oglašivačima u ovoj zemlji.

(Vecernji.ba)