VS “Paprikić”: Simentalkine trojke u S.Gračanici

U ove hladne zimske dane, kada se borimo protiv visokih snježnih nanosa i niskih temperatura, raduje svaka lijepa vijest, kao i ova od sinoć. Naime, u Selu Gračanici, krava simentalske pasmine, vlasnika Smajla Jašarevića, otelila je troje žive teladi, uz stručnu pomoć zaposlenih Veterinarske stanice “Papirkić”.

Dr.Nevres Paprikić, direktor pomenute Veterinarske stanice o ovom izuzetnom događaju kaže:

“Bilo nam je zadovoljstvo pomoći vlasniku simentalke da na svijet donese trojke- dva teleta muškog i jedno ženskog pola.Moram da naglasim da je ovo već drugi slučaj u mom dugogodišnjem iskustvu (preko 22 godine), a prvi put da su i krava i telad živi i zdravi, te da nemaju zdravstvenih problema.Goveda su uniparne životinje, što znači da rađaju jedan plod. Dvojke se rađaju 1 do 2 na stotinu porođaja, a trojke na hiljadu poroda, što znači da veterinar u toku svog radnog vijeka veoma rijetko ima priliku da ovo doživi.Treba još naglasiti da je majka rođennih trojki vještački osjemenjena sa sjemenom pasmine LIMUZIN, te ćemo sretnom vlasniku preporučiti da ih, ukoliko bude u mogućnosti, drži i njeguje radi tova, pošto se radi o mesnatoj pasmini goveda”, rekao nam je dr.Nevres Paprikić.

Iz Veterinarske stanice “Paprikić” nam još kažu da ih je ova vijest veoma obradovala, jer su zbog uticaja ovog nevremena pomalo svi depresivni, pa se nadati ubuduće još ovako dobrih i zanimljivih događaja.

(zivinice.ba – Š.G.)