Prezentiran Akcioni plan za rješavanje problema Roma na području Tuzle

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini prezentirala je danas u Tuzli Akcioni plan za rješavanje problema Roma na području Grada Tuzle, kojoj su prisustvovali svi akteri u njegovom kreiranju, te predstavnici kantonalne i gladske izvršne vlasti, predstavnici škola, institucija socijalne i zdravstvene zaštite i dr.

Ovaj strateški dokument, koji je usvojen krajem protekle godine, obuhvata pet prioritetnih oblasti: zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje, zdravstvena zaštita, socijalna zaštita i obrazovanje.

Službenik za ljudska prava u Uredu OSCE-a u Tuzli Samir Arnaut istaknuo je da je Tuzla jedan od prvih gradova u BiH koji je izradio ovaj akcioni plan na lokalnom nivou.

Navodi da su se danas okupili svi akteri koji su radili na tom planu kako bi se upoznali s njihovom ulogom i dužnostima u njegovoj implementaciji, te osiguralo pravovremeno planiranje i efikasna realizacija predviđenih aktivnosti.

Arnaut smatra da je ovaj plan ambiciozan, a očekuje se da će njegova implementacija popraviti položaj Roma.

Akcioni plan za rješavanje problema Roma usvojilo je Gradsko vijeće Grada Tuzla, s ciljem sistemskog i sveobuhvatnog rješavanja problema romske zajednice.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović mišljenja je da su ovakvi strateški dokumenti veoma važni za unapređenje kvaliteta života manjina, ističući da bi ovakav dokument mogao doprinijeti dobijanju sredstava iz raznih međunarodnih fondova.

-Napravljen je dobar plan po pravilima strateškog planiranja, gdje smo predvidjeli kvalitet života iz aspekta komunalne infrastrukture, stanovanja i posebno potencirali obrazovanje – kazao je Imamović.

Predsjednik Udruženja Euro Rom Nežad Jusić istaknuo je da su od početka ove godine već vidljivi rezultati ovog akcionog plana, navodeći primjer ulaganja sredstava u komunalnu infrastrukturu u tuzlanskom naselju Krojčica.

(Nezavisni.ba)