Pyeongchang: Svečano zatvorene Zimske olimpijske igre

Ceremonijom svačanonog zatvaranja i gašenjem olimpijskog plamena u južnokerejskom Pyeongchangu danas su okončane 23. Zimske olimpijske igre. 

U proteklih 17 dana za 102 kompeta medalja u 15 sportova borilo se 2.922 učesnika (1.680 muškaraca i 1.242 žene) iz 92 zemlje.

Najuspješniji su bili predstavnici  Norveške sa ukupno 39 odličja, po 14 zlatnih i srebrenih i 11 bronzanih, slijede sportisti Njemačke sa 31 medaljom (14-10-7), te Kanade sa 29 medalja (11-8-10). Među osvajačima olimpijskih odličja bili su sportisti iz rekordnih 30 država.

Junakinja igara bila je 37-godišnja norveška veternaka Marit Bjoergen koja je u Peyeongchangu osvojila pet medalja, zlata na 30 kilometara i štafeti 4x5km, srebro u skiatlonu i bronze u ekipnom sprintu i na 10 km slobodnim stilom. Norvežanka se tako upisala u historiju olimpizma kao jedina koja je na zimskim olimpijskim igrama ukupno osvojila 15 medalja.

Na ceremoniji svečanog zatvaranja zastavu BiH, kao i na otvaranju, nosila je najmlađa članica našeg tima, 18-godišnja Elvedina Muzaferija. U pet nastupa na Igrama Muzaferija je najbolji plasman ostvarila u spustu u kojem za zauzela 31. mjesto, u superveleslalomu  se plasirala na 42., a u veleslalomu na 44. mjesto, dok nije završila utrke u slalomu i alpskoj kombinaciji. Tanja Karišik i Mladen Plakalović u skijaškom trčanju ostvarili su plasmane u okviru svojih mogućnosti. Karišik je bila je 65. u utrci na 10 km slobodnim stilom, a Plakalović 76. na 15 km slobodno, dok alpski skijaš Emir Lokmić nije ostvario plasmane u utrkama u slalomu i veleslalomu.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Thomas Bach na ceremoniji zatrvatanja kazao je da su ovogodišnje igre imale čvrstu podlogu u tradiciji i pokazale put u budućnost. Označio ih je za igre novih obzora, na kojima su Koreanci dokazali da sport gradi mostove.

Nakon gašenje plamena olimpijsku zastavu Južnokoreanci su predali Kinezima, domaćinima 24. ZOI, koje će se 2022. godine održati u Pekingu.

Pyeongchag će za 12 dana biti domaćin još jednog velikog sportskog događaja – Paraolimpijskih igara, koje će se održati od 9. do 18. marta.

(bosanski.com)