NAMJERA ILI NEMAR TUZLANSKE POŠTE: Nestalo više od 200 koverti nastavnika i profesora koji su konkurisali za posao!

„Ne znam kako da vam opišem taj šok, kada saznate da otprilike na 150 radnih mjesta, ste izgubili priliku da konkurišete, jer pisma nisu stigla na adrese 50 škola širom Tuzlanskog Kantona“ kaže Senada Smajlović, nastavnica Razredne nastave i profesorica Engleskog jezika.

Desetak osoba koje su poslale desetine pošiljki 2. i 3. augusta ove godine iz poslovnice BH Pošte u Univerzitetskoj ulici br. 16 u Tuzli, nisu se našle na rang listama za posao u osnovnim i srednjim školama, jer njihove pošiljke nisu stigle na adrese škola na koje su poslali materijale, saznaje Žurnal.
Konkurs za prijem u radni odnos nastavnika, stručnih saradnika i saradnika u osnovne i srednje škole na Tuzlanskom Kantonu objavljen je 30. jula ove godine. A bio je otvoren do 7. augusta.
 
„Iz te pošte ja sam poslala 18 pošiljki, tako da mi je propalo 18 potencijalnih prilika za posao“ kaže Mirela Agić Udovičić, profesorica Bosanskog jezika i književnosti.
I profesorica matematike, Danira Kikanović suočila se sa identičnim problemom. Ista poslovnica.  Isti datum pošiljke.  37 propuštenih prilika za posao.
„Za sada me nema na preliminarnim listama u 20 škola. A pošto sam pošiljku poslala zajedno, nisam optimistična da su moja pisma stigla u preostalih 17 škola. Sa identičnim problemom se susreo i moj kolega, također profesor matematike Admir Suljičič. Kod njega je 26 pošiljki nestalo“ objašnjava Kikanović za Žurnal.
Ove tri profesorice kažu da su pomoć potražile u Direkciji Pošte u Tuzli, te kantonalnom Ministarstvu obrazovanja i nauke.
„Obavili smo razgovor sa voditeljom u Tuzli, Saidinom Hodžićem, i dobile smo informaciju da je u toku interna istraga. Zbog problema u Pošti, ispadamo iz konkursne procedure, tako da smo otišle do resornog ministarstva. Ministar Zlatan Muratović je na godišnjem odmoru, a pravnici ministarstva su nam neslužbeno rekli da nam ne mogu pomoći, te da preostaje samo da tužimo BH Poštu.“  objašnjava Mirela Agić Udovičić.
Ministar obrazovanja i nauke TK Zlatan Muratović i direktor Centra BH pošta Tuzla Adin Huremović, kadrovi su SBB-a. Uzmemo li u obzir stranačku povezanost, resorno ministrastvo sigurno neće ništa poduzimati, protiv svojih stranačkih kolega iz BH Pošte.
Izvori Žurnala također tvrde, da cijelim obrazovnim sistemom u TK, upravlja stranka Mirsada Kukića – PDA. Nekoliko izvora Žurnala navodi da uprava SBB sarađuje sa novoosnovanom PDA strankom, te da dvojac Radončić – Kukić, neformalno koalira u TK.
Profesorica Senada Smajlović, ogorčena je na problem koji je prouzrokovala BH Pošta. Posljednih nekoliko godina šalje pošiljku i nikada  joj se nije desio sličan problem. Izražava sumnju da pošiljke nisu slučajno „nestale“.
„Šaljem konkursne prijave za posao zadnjih pet godina. I uvijek šaljem običnu poštu, jer za preporučenu pošiljku nemam novca. I uvijek je sve bilo uredu. Možda  nekome smetam ja i moje kolege. Možda nas je neko htio namjerno eliminisati. Pošta mora objasniti šta se desilo, oni snose odgovornost„ zaključuje Smajlović.
Oštećeni u ovoj priči, ne isključuju mogućnost kolektivne tužbe protiv BH Pošte. Zbog nemara ove javne institucije, potencijalni profesori i nastavnici izgubiće najmanje godinu dana, u potrazi za zapošljavanjem. Za sada se ne zna tačan broj oštećenih osoba, niti tačan broj pismonosnih pošiljaka. Sigurno je nestalo više od 200 koverti sa konkursnim materijalima, a sve više osoba koje su konkurisale na posao, prijavljuju svoj nestanak pošiljki.
 (nezavisni)