Najveća kompanija u BiH obilježava 25 godina rada

Od danas počinju aktivnosti vezane za obilježavanje 25.godišnjice Trgovačkog lanca Bingo, najavljeno je iz ove kompanije.

Ovaj trgovački lanac je najveći lanac trgovina i najveća kompanija u BiH sa 190 maloprodajnih objekata i  7 500 hiljada uposlenih. U njegovom vlasništvu je i 18 firmi, od kojih devet fabrika.

„Kako smo došli do tih brojeva? Vrlo jednostavno. Predan rad, posvećenost, skromnost su rezultirali su da smo mi najveća kompanija u BiH. Ne mogu da ne spomenem sve one uposlene koji su s nama, koji su doživjeli s nama punoljetstvo. Oni su putokaz da radimo dobro i ispravno.“- rekao je Edin Ibrahimović, direktor za biznis operacije kompanije „Bingo“.

A sve ove godine uz Bingo je bila i tuzlanska Solana te su ove dvije firme povezane jakim i neraskidivim poslovnim vezama, smatra uprava Solane.

„Nadam se da će te veze ostati i dalje čvrste i da Bingo kroz svoju lidersku poziciju ostvari i van granica BiH.“- kazao je Bakir Smajilagić, direktor Solane.

Bingo je poznat po tome što preferira domaću proizvodnju i daje šanse domaćim proizvođačima da plasiraju svoje proizvode na police njihovih marketa te tako brže dođu do kupaca. Poput firme „Biljana“ iz Maoče kod Brčkog.

„Mi smo kompanija koja je od osnivanja Binga, zajedno sa njim. Rasli smo zajedno sa njim i činjenica je da svoje proizvode uglavnom plasiramo njega. Drago mi je da mogu reći da se preko 50 miliona jedinica naših proizvoda u BIH plasira putem Binga.“- pojasnio je Nedžad Lević, direktor ove firme.

Među fabrikama koje je Bingo kupio je i Semberka iz Bijeljine koja se bavi proizvodnjom i preradom sušenog povrća.

„Bingo nas je kupio 2017. godine.Proizvodimo začine, supe, povrće, sušeni program. Sami ne bismo mogli biti ko konkurencija niti prodati to sve da nismo na policama Binga.“- smatra Zlatan Pejić, direktor „Semberke“.

U vlasništvu ove kompanije je i nekadašnja Industrija deterdženata „Dita“ koja je radila u stečaju sa brojnim problemima. Fabrika je bila u lošoj situaciji sa dotrajalom opremom, dugovima i radnicima koji su bili neriješeni. Danas je situacija drugačija zahvljajući Bingu.

„Mislim da je Bingo istinska tvorevina BiH nastala u specifičnim uslovima kada se neko tmurno nebo nadvilo nad BiH. Vlasnik Binga imao je velike hrabrosti da preuzme i pokrene Ditu.“- izjavio je Eldin Tabučić, direktor Dite.

okom obilježavanja 25. Godišnjice narednih mjesec dana organizovane su nagradne igre, a 250 kupaca dobit će nagrade u vrijednosti od 200 KM za kupovinu, a pripremljeno je i niz akcija kako bi se ovaj trgovački lanac zahvalio svojim vjernim kupcima koji su 25 godina bili uz njega.

(Nataša Tadić – fejm.ba)