Međunarodni sajam pčelarstva u Tuzli okupio 60 učesnika

Tradicionalni Međunarodni sajam pčelarstva “Tuzla 2017” svečano je otvoren danas u Tuzli na platou ispred Konzum family centra.

Ovogodišnji sajam okupio je oko 60 izlagača, a generalni pokrovitelj je Grad Tuzla.

Šef Službe za ekonomski razvoj Grada Tuzla Vedran Lakić istaknuo je da je poljoprivreda izuzetno bitan segment  privrede, a u okviru poljoprivrede veoma značajna grana pčelarstvo, izrazivši zadovoljstvo zbog velikog broja učesnika na ovom sajma, a posebno posjeta iz susjednih zemalja.

Lakić je kazao je da je Grad Tuzla povećao iznose sredstava za poljoprivredu, naročito za pčeralstvo, tvrdeći da su povećani iznosi za ovakve manifestacije koje vode računa o pčelarstvu, kao i za materijal za uzgoj pčela.

Predsjednica Udruženja pčelara Tuzla Mubera Isabegović izjavila je za Fenu da je na ovogodišnjem sajmu pčelarstva najviše učesnika otkako se ovaj sajam organizira.

-Bh. medovi su prepoznatljivi i imamo najbolje medove u regionu, a naši pčelari su dobitnici zlatnih medalja – kaže Isabegović, ističući da su posljednje dvije godine bile katastrofalne za pčelare.

Također, naglašava da je kvalitet meda na ovom sajmu izvanredan te je pozvala građane da kupuju med na sajmovima ili od poznatih pčelara, upozorivši da na tržištu ima dosta patvorenog meda.

Tuzlanka Dženana Pirić bavi se pčelarstvom više od 25 godina, a u izjavi za Feni navodi da je ove godine imala prinos meda tri tone od 160 košnica pčela.

Na pitanje može li se živjeti od pčelarstva rekla je da sve zavisi od godine. Iako je u posljednje vrijeme prinos slabiji, tvrdi da se može živjeti ukoliko se pčele sele.

-Mi smo putujući pčelari, skupljamo med, polen, propolis, matičnu mliječ, rojeve i  ljekobilje na planini Konjuh – kaže Pirić.

Sajam će biti zatvoren sutra, kada će osim izlagačkog dijela biti dodijeljene medalje najboljim pčelarima za kvalitet meda, a 132 pčelara je na ovom sajmu dalo med na ocjenu kvaliteta.

(FENA)