Nikad manji broj zainteresovanih za studij: Oglasila se rektorica Univerziteta u Tuzli

Prethodnih akademskih godina organiziran je treći upisni rok, ali da se u tom terminu na raspolaganju nalazi trećina od ukupnog broja slobodnih mjesta na Univerzitetu u Tuzli u jednoj akademskoj godini, nikada se nije desilo.

Komentar trenutne situacije na Univerzitetu u Tuzli kada je u pitanju upis novih studenata potražili smo od nedavno izabrane rektorice Nermine Hadžigrahić.

– Na osnovu Odluke Senata Univerziteta u Tuzli, za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija u predstojećoj akademskoj godini, odobren je treći upisni rok. Slobodno je ukupno 880 mjesta, i to za redovan studij za studente koji se finansiraju iz Budžeta TK 132, za studente koji sami finansiraju svoj studij 721 i za vanredni studij 27 slobodnih mjesta – navela je u svom dopisu rektorica Hadžigrahić.

Također, navedeno je da će prijemni ispit biti održan sutra u 10 sati te da će privremena rang lista kandidata biti objavljena istog dana, a konačna 27. septembra.

Rekotorica Hadžigrahić nije dala komentar na činjenicu da je na trećem roku 880 slobodnih mjesta, na uzroke postojeće situacije te nije komentirala kako zaustaviti ovaj negativan trend.

– Univerzitet u Tuzli ostaje otvoren za sve zainteresirane kandidate za studijske programe koji se izučavaju na Univerzitetu. Za formiranje upisne politike za narednu akademsku godinu ključne su potrebe naših budućih studenata i potrebe društvene zajednice, kao i mogućnosti našeg Univerziteta za održavanjem visokog kvaliteta na postojećim i razvijanje novih studijskih programa – odgovorila je rektorica Hadžigrahić na pitanje kako formirati upisnu politiku u narednim akademskim godinama.

(Nezavisni.ba)