Gračanički dimnjačar Emir Zec na tradicionalnom druženju u Prijedoru-Epicentar sreće na jednom mjestu

Stara narodna izreka kaže: Kada vidiš dimnjačara, uhvati se za dugme, jer oni donose sreće. Zamislite kolika je sreća vidjeti „vojsku“ dimnjačara na samo jednom mjestu. Mi to gledamo iz drugog ugla: Zanat se čuva od zaborava i to je prava sreća. Dimnjaci će biti čisti, a bebjednost građana veća. Zašto? Zato što oni preventivno djeluju i čuvaju nas od mogućih požara i svega ostalog što može prouzrokovati zadimljen odžak.

Tradicionalno druženje dimnjačara BiH, Hrvatske i Slovenije ove godine održano je u Prijedoru. Družilo se preko dvadeset majstora ovog zanata, za koji već preko 30 godina u Bosni i Hercegovini nema redovnog školovanja.

Jedan od učesnika ove, hvale vrijedne, manifestacije je i Gračanlija Emir Zec.

Skupovi dimnjačara, prilika su da se družimo, razgovaramo o problemima sa kojim se susrećemo, razmjenjujemo nova iskustva i ideje, kazao nam je dimnjačar Emir.

On dodaje da je neopisivo zadovoljstvo prisustvovati jednom takvom skupu. Izrazio je zadovoljstvo, čast i čestitke domaćinu skupa – prijedorskom dimnjačaru Goranu Stojiću.

Dimnjačar Stojić je kazao da su  skupovi dimnjačara prilika da se razgovara o svemu što je vezano za ovaj posao, pa i problemima koji su nažalost i u dimnjačarskoj  branši prisutni. Jadranko Đurić potpredsjednik dimnjačara BiH kaže da trenutno u BiH ima 78 registrovanih dimnjačara. Nažalost, već decenijama nema dimnjačara iz redovnog školovanja. Uglavnom, većina onih koji žele da rade ovaj posao, poslije redovnog školovanja rade i prekvalifikacije.

Dimnjačarska djelatnost, baš kao i mnogi zanati ubraja se  u deficitarna zanimanja. Nekada smo imali mnogo dimnjačara na području BiH, međutim danas ih manjka. Da bi problem bio još veći, na području Tuzlanskog kantona nedostaje i zakon koji će regulisati ovu djelatnost. Neuređena situacija, pa i sama neinformiranost građana o redovnoj potrebi prečišćavanja dimnjaka može biti veliki uzročnik problema kobnih po zdravlje. Trovanje i gušenje samo su neki od njih.

-Želja mi je da ovaj posao zaživi. Najljepše se osjećam kada prolazim ulicom u crnom odijelu sa zlatnim dugmetom i dimnjačarskom opremom, a prolaznici se uhvate za dugme i poklone mi osmjeh, kaže dimnjačar Zec

Dok rade svoj posao, dimnjačari, svijet gledaju iz ptičije perspektive. Možda upravo zbog toga neke stvari u životu bolje vide od nas, pa je i to razlog više što su društvene i veoma omiljene osobe.

                                                                            Mubina Biščić