Predstavljamo: Kovan MI d.o.o Gračanica, lider u proizvodnji kotlova i kamina na pelet-Obnovljivi izvori energije su naša budućnost

Osnovana je još 1996. godine. sa sjedištem u Gračanici. U početku se pretežna djelatnost firme KOVAN M.I. d.o.o. bazirala na preradi, obradi i prevlačenju metala, te izradi metalnih konstrukcija. Sa radom je krenula sa samo dva zaposlena. Sada, nakon 20 godina, kompanija broji 270 uposlenih, od kojih su većina mladi visokoobrazovani ljudi, raznih zanimanja, od mašinskih inženjera, energetičara, inženjera tehnologije, diplomiranih ekonomista i pravnika..  Ostala je u sektoru prerade metala, ali i proširila na još jedan- sektor prerade drveta, koji se nalazi u Olovu.

Za privredni napredak nije dovoljna samo dobra ideja. Brojni su pokazatelji uspjeha i napretka. Osnivač firme je imao dobru ideju, viziju i shvatio  korisnost obnovljivih izvora energije. Zahvaljujući kvalitetnom programu proizvoda, jedinstvenim rješenjima u procesu sagorjevanja i konstrukcijskim osobinama linije „EKOLINE Kovan“ toplovodnih kotlova i stručnom kadru, važe za lidere u proizvodnji kotlova i kamina na pelet.

U vrijeme kada je KOVAN M.I. d.o.o. započeo sa proizvodnjom, toplovodni kotlovi na pelet su bili velika nepoznanica na našem tržištu. Primarno je trebalo zadobiti povjerenje kupaca, ukazati im na sve prednosti grijanja na pelet i dostupnost ovog energenta u BiH, započeo je priču vlasnik kompanije Said Karalić.

Osnovna djelatnost kompanije je proizvodnja proizvoda za zagrijavanje stambeno poslovnih i industrijskih objekata uz korištenje isključivo obnovljivih izvora energije (biomase pelet i sunčeve energije). Proizvodi zadovoljavaju sve evropske standarde u pogledu tehničkih karakteristika, kao i najviše standarde zaštite okoliša, a po svojim tehničkim karakteristikama, pristupačnim cijenama i efikasnim servisom.

Tokom svog poslovanja firma Kovan M.I. d.o.o je izrasla u jednu od poznatijih kompanija kako na domaćem, tako i na regionalnom tržištu.

-Kompanija Kovan ima značajne izvozne rezultate. Naši proizvodi u regiji zauzimaju najveću razinu, kaže Karalić.

Već na samom startu poslovanja, postavili su visoke standarde poslovanja. Linija „Eko Line“, postala je sinonim za komfornost, kvalitet i savršeno savremeno rješenje grijanja.

Nije nepoznanica da Kovan M.I. d.o.o. već nekoliko godina unazad izvozi toplovodne kotlove na pelet na tržište Velike Britanije. Ali, velika je čast i uspjeh, da vlasti u Velikoj Britaniji kotlove Ekoline Kovan na pelet uključe u projekat unapređenja energetske efikasnosti tamnošnjih školskih ustanova.

U okviru projekta energetske efikasnosti u Srednjoj školi “William Farr“ u Weltonu, Lincolnshire, instalirano je pet Ekoline Kovan toplovodnih kotlova na pelet iz linije “Industry” (kotlovi snage od 150 kW i 200 kW).

-Odabrali su naš proizvod, kao najbolji. U škole Velike Britanije samo se može ugrađivati taj naš proizvod. Ide oko 100 škola, u kojima mijenjaju sadašnje načine zagrijavanja na obnoviljive izvore, pojašnjava Karalić.

U protekloj grejnoj sezoni dokazali su svoje liderstvo. U nedostatku peleta, njihovi kupci imali su pristup tom energentu, po cijeni koja važi još od 2012. godine. Veće  cijene na tržištu nisu utjecale na to da mijenjaju svoju odavno formiranu cijenu.

Planovi kompanije su da i u narednom periodu opravdaju svoju lidersku poziciju, te rade na konstantnom usavršavanju i proširenju trenutnih kapicetata. Mnoštvo poslovnih jedinica otvorenih u mnogim gradovima Bosne i Hercegovine, dokaz su da poduzetničkog dugha i znanja kod njih ne manjka.

Sada imamo 270 zaposlenih. Trenutno imamo nekoliko projekata, koji će rezultirati dodatnim zapošljavanjem. Do kraja godine planiramo preći brojku od 300 zaposlenih. Od trenutno zaposlenih, veliki je dio visokoobrazovanog kadra. To pokazuje da smo inovativno razvojna firma, te da je naš cilj prodavati pamet, a ne jeftinu radnu snagu, priča Karalić.

Na našem tržištu posluje mnogo kompanija slične namjene. Kompanija Kovan je stručnim kadrom, jasnom vizijom, kvalitetom našla svoje mjesto na ovom tržištu. Prema dosadašnjim rezultatima, na korak je ka tome da osvoje i globalno tržište.

Firma Kovan, na čelu sa vlasniokom Saido Karalićem, jedna je od osnivača Sajma Grapos Expo. Aktivno učestvuju u organizaciji i samoj realizaciji ove sajamske manifestacije. Za kraj razgovora, Karalić na je kazao šta ova manifestacija znači i koliki je njen značaj za lokalnu zajednicu i državu.

-Gračanica je grad poduzetništva i razvoja.  Poznati smo po svojoj industrijskoj zoni i brojnosti privrednih subjekata u prerađivačkoj djelatnosti. Jedno takvo poslovno okruženje mora imati i privrednu manifestaciju koja će promovisati djelatnosti poslovnih subjekata, a naravno, predstaviti i opštinu i kanton u dobrom svjetlu, kazao je Karalić i dodao:

-Saradnja privrednika Gračanice i Opštine Gračanica koja je nastala prije par godina pokazala se kao veoma dobra i sada je donijela rezultate da je ovo jedan od najvećih privrednih događaja u TK. Vođeni dobrom praksom, postavili smo novi cilj, a on je da ¨GRAPOS-EXPO¨ postane najveći privredni sajam u BiH, te da postane prepoznatljiv u regionu i šire.

Na ovogodišnjem sajmu „Grapos expo“, posjetioci će imati priliku da se upoznaju sa novim proizvodom iz linije proizvoda KOVAN MI, savremenim roštiljem na pelet.

Tekst objavljen u Glasu TK 14.04.2017