Eksterna matura za osnovce u TK zakazana za 9. maj

Svi učenici devetih razreda osnovnih škola s područja Tuzlanskog kantona obavezni su polagati eksternu maturu zakazanu za 9. maj u 10 sati. Bit će to četvrta matura koju provodi Ministarstvo za obrazovanje i nauku zajedno s kantonalnim Pedagoškim zavodom i školama.

Direktor Pedagoškog zavoda TK Nikola Čiča rekao je da je za njih vrlo bitno da u zadnje dvije do tri godine dolazi do stabilizacije nastavnog kadra u osnovnim školama tako da su rezultati mature sve bolji.

– Također, mi smo i seminare koje održava Pedagoški zavod zadnjih godina prilagodili potrebama koje su iskazane na maturi – dodao je Čiča.

Katalozi za pripremu polaganja za svaki od pojedinačnih predmeta objavljeni su na web stranicama Pedagoškog zavoda. Rezultati eksterne mature bit će vrednovani pri upisu u srednje škole.

Stručni savjetnik u Ministarstvu za obrazovanje TK Fikret Vrtagić pojasnio je da se rezultati s ekterne mature pokazuju u procentima, te da se dobijaju određeni bodovi na osnovu kojih se moguće upisati u srednju školu.

– Mi imamo problem s učenicima koji dolaze iz drugih kantona gdje nema eksterne mature ili u drugim državama završavaju školu, pa smo i tu našli rješenje. Oni mogu da se prijave u Pedagoški zavod da tamošnja komisija odredi rok i za te učenike da i oni mogu da imaju rezultate koji će im pomoći pri upisu u srednju školu – precizirao je Vrtagić.

Učenici se već pripremaju za polaganje u svojim školama i to je praksa u kojoj Tuzlanski kanton prednjači u odnosu na ostale kantone u Federaciji BiH, kažu u Pedagoškom zavodu.

Čiča je istakao da je to u skladu s reformskom agendom koju je predložila EU, da mora postojati neka vrsta evaluacije znanja u školama.

– Mi smo prvi krenuli u taj proces i mislim da smo postali uzor za sve ostale i vjerovatno će naš model mature biti primijenjen u velikom dijelu države BiH – kazao je Čiča.

Eksternu matura na taj način organizovana je još u Kantonu Sarajevo, a po iskustvo u Tuzlu u narednih 10 dana dolaze savjetnici za obrazovanje iz Zeničko-dobojskog kantona, kako bi po uzoru na ovdašnje organizirali eksterno testiranje na tom području.

(vijesti.ba)