Zbog ove četiri stvari starite preko noći

Iako je proces starenja neizbježan, sigurno možemo reći da bi većina nas voljela da stari graciozno. Možda mislite da je dovoljno sna (zbog obnavljanja ćelija kože), nanošenje krema sa zaštitnim faktorom (kako biste kožu zaštitili od nepovoljnog sunčevog zračenja) i korištenje preparata za noćnu njegu sasvim dovoljno.

Međutim, šta ako saznate da način na koji spavate ili večernji režim njege zapravo ubrzava proces starenja? Evo o čemu se radi.

  1. Lice na jastuku

Gravitacija pobjeđuje kada spavate ovako. Neposredne efekte – natečenost očiju i podočnjake – uzrokuje gravitacija koja tečnost iz lica povlači ka dole. Vremenom, ovakav način spavanja podstiče opuštanje kože lica i gubitak kolagena.

Ako ne želite da brže starite, nemojte spavati licem na jastuku. Najbolje je da spavate na leđima kako biste smanjili efekat gravitacije na lice.

  1. Ne perete lice

Nije neuobičajeno da žene zaborave skinuti šminku prije spavanja, ali je to sigurno korak koji ne želite da propustite. Pranje lica prije spavanja od suštinske je važnosti za uklanjanje nečistoća, znoja i šminke koji su se taložili tokom dana.

Ukoliko ovaj korak preskačete, imajte na umu da to utiče na začepljenje pora, a zatim i nastanka akni i bubuljica. Koristite nježni piling, kako bi koža lica bila čista i spremna za regeneraciju tokom noći.

  1. Koristite previše proizvoda za njegu

Ako koristite mnogobrojne proizvode za njegu kože, a niste sigurni u tačnu upotrebu svakog proizvoda, to može biti štetno za vašu kožu. Na primjer: proizvodi koji sadrže retinol koriste se za sprečavanje i ublažavanje bora, a kada se miješaju sa proizvodima koji sadrže benzoil peroksid (sastojak koji se koristi za borbu protiv akni), to kožu može isušiti i nadražiti.

Kada koža postane suva i nadražena, ona je crvena i izgleda kao da je riječ o upali, a usljed toga i najsitnije bore postaju vidljive. Umjesto toga, držite se proizvoda koji su vam poznati i koji najbolje odgovaraju vašem tipu kože.

  1. Ne pijete dovoljno vode

Hidratacija je veoma važna, jer je voda komponenta kože i struktura ispod kože. Kada ste dehidrirani, koža gubi svoj prirodni sjaj. Sa kratkoročne perspektive, dehidratacija dovodi do suve kože koja dobija naboran izgled te se “povlači” oko očiju.

Tokom vremena, dosljedna dehidratacija može prouzrokovati gubitak elastičnosti kože. Ukoliko želite da vam koža bude elastična i mladolika, ali i da ne ubrzate proces starenja, potrudite se da dnevno popijete šest čaša vode.

(Minimagazin.info)