TIBiH – Ministarstvo pravde odbilo ključne prijedloge u oblasti sukoba interesa

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine odbilo je dvije trećine prijedloga koje je Transparency International u BiH (TIBiH) putem e-konsultacija dostavio na Nacrt zakona o sukobu interesa, navodi ova asocijacija u saopćenju za javnost.

– Odbijeni su svi ključni prijedlozi koji bi doveli do unapređenja ove oblasti što od BiH traži Evropska unija, a Ministarstvo očigledno ne odustaje od namjere da unazadi postojeći zakon i uspostavi još niže standarde od onih koje sada imamo – upozoravaju iz TIBiH.

Kako nadalje navode, u zakon se predlaže da se bh. funkcionerima omogući da budu vlasnici ili direktori privatnih preduzeća koja posluju s institucijama na nižim nivoima, iako čak i postojeći zakon koji se želi unaprijediti, zabranjuje takvo poslovanje s institucijama na bilo kojem nivou.

– U gotovo istom slučaju Ministarstvo je odbilo prijedlog TIBiH-a da ostane postojeća odredba zakona, koja zabranjuje bh. funkcionerima da budu na čelu udruženja koja se finansiraju iz budžeta na bilo kojem nivou. Umjesto toga, ograničenja se uvode samo za udruženja finansirana iz budžeta Bosne i Hercegovine što je veliki korak nazad, jer funkcioneri u državnim institucijama svoj uticaj mogu ostvarivati za lične interese na svim nivoima vlasti – podsjećaju iz TIBiH.

Također, podsjećaju da je osim ove dvije odredbe, “koje će svakako unazaditi postojeći zakon, Ministarstvo pravde BiH je odbilo i brojne prijedloge, poput prijedloga da se javnim funkcionerima zabrani da budu istovremeno direktori javnih ustanova”.

– Odbijen i prijedlog TIBiH da se povećaju kazne za kršenje zakona kao i da članovi komisije koja će odlučivati o sukobu interesa ne smiju biti članovi političkih partija što je i preporuka GRECO-a u smislu osiguranja nezavisnosti komisije. Umjesto toga, Ministarstvo je ostalo pri prijedlogu da članovi komisije ne mogu pet godina prije imenovanja biti članovi samo organa upravljanja političkim strankama, što svakako neće osigurati nezavisnost komisije – upozoravaju iz TIBiH.

Nadalje navode da je u dijelu, koji se tiče rada Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, Ministarstvo predložilo da sedam članova odluke mora donositi jednoglasno, “što će ponovo ostaviti prostor za opstrukcije i blokade rada komisije koje smo do sada gledali”.

– Ako ne bude jednoglasne odluke prijedlog je da konačnu riječ daje Žalbeno vijeće Vijeća ministara BiH čime bi se dodatno ozakonilo miješanje politike u rad Komisije koja treba da odlučuje o sukobu interesa imenovanih i izabranih zvaničnika BiH – smatraju u TIBiH.

Istovremeno, navode da je Ministarstvo pravde BiH prihvatilo neke prijedloge TIBiH, poput boljeg definisanja povezanih osoba koje su s nosiocima javnih funkcija u porodičnoj, političkoj ili ekonomskoj vezi.

– Ipak to ne mijenja činjenicu da ovakav Zakon predstavlja veliki korak nazad za cjelokupnu oblast sukoba interesa iako je njegovo unapređenje jedan je od 14 ključnih prioriteta BiH na evropskom putu – navodi se u saopćenju.

Iz TIBiH u tom kontekstu ističu da su Delegacija Evropske unije u BiH, Misija OSCE-a i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država nedavno uputili pismo Ministarstvu pravde BiH i upozorili “da ovakav zakon ne zadovoljava međunarodne standarde i ne uvažava preporuke GRECO-a, čija je realizacija nužna u borbi protiv korupcije”.

TIBiH, također, podsjeća da je Predstavnički dom PSBiH nedavno usvojio Prijedlog zakona o sukobu interesa koji u dobroj mjeri, uprkos usvojenim amandmanima koji derogiraju pojedine odredbe, ispunjava međunarodne standarde.

– Zato bi svakako bolje rješenje za Bosnu i Hercegovinu bilo da takav zakon, uz usaglašavanje, usvoji i Dom naroda, nego da se kreće u novu proceduru s prijedlogom Ministarstva pravde BiH kojim se uspostavljaju još niži standardi od onih koje sada imamo – navode iz TIBiH.