Završeno Balkansko prvenstvo u atletici: BiH osvojila rekordan broj medalja

Balkansko prvenstvo u atletici, 76. po redu, proteklog vikenda završeno je u Novom Pazaru a na kojem je nastupilo 16 reprezentacija na specijaliziranom atletskom stadionu, koji je nedavno izgrađen.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila je sedam medalja, četiri zlata, dva srebra i dvije bronze.

Zlatne medalje su osvojili: Mesud Pezer (20,11m – kugla), Osman Junuzović (8:56,09 – 3000m stipl), Abedin Mujezinović (1:51,75 – 800m) i Mladena Petrušić (4796 bodova – sedmoboj).

Srebrnu medalju su osvojili Hamza Alić (19,60 – kugla) i Nikolija Stanivuković (4585 bodova – sedmoboj).

Jedinu bronzu atletskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine je donio Dejan Mileusnić (73,37m – koplje).

Gledajući broj osvojenih medalja ali i konačan plasman reprezentacije na prvenstvu, može se ocijeniti jednim od najuspješnijih s obzirom da su atletičari i atletičarke osvojili rekordan broj medalja, a u ukupnom plasmanu muškaraca i djevojaka, atletska reprezentacija BiH je završila na sedmoj poziciji sa osvojena 103 boda (muškarci – 58, djevojke – 48).

Učesnica velikog broja međunarodnih takmičenja, osvajačila velikog broja medalja, višestruka državna prvakinja, Mladena Petrušić, odlučila oprostiti se od aktivnog bavljenja atletikom.

Dvadesetpetogodišnja atletičarka, dva puta je proglašavana najboljom atletičarkom Bosne i Hercegovine, a za reprezentaciju, sa uspjehom je nastupala dugi niz godina.