Zaposleni u Poreznoj upravi FBiH pripremaju štrajk

Zaposleni u Poreznoj upravi Federacije BiH (FBiH) mogli bi da stupe u jednomjesečni štrajk upozorenja u ponedjeljak, 24. septembra, ukoliko do petka, 21. septembra, ne bude potpisan sporazum o minimumu procesa rada između Sindikalne organizacije Porezne uprave i njihovog poslodavca.

 Poreznici, koji su već dugo nezadovoljni materijalno-tehničkim uslovima rada, suočavaju se i sa hroničnim problemom manjka i podmlađivanja kadra, a ukazivali su i na to da je njihov inspektorski dodatak za 10 odsto niži nego kod inspektora u FBiH, piše Oslobođenje.

Vlada FBiH duguje sedam miliona KM zaposlenim u Poreznoj upravi FBiH na osnovu plata i naknada, navodi list.

Sindikat Porezne uprave FBiH donio je odluku o štrajku upozorenja, ali još nisu sprovedene sve zakonske procedure kako bi i počeo.

U sprovođenju zakonskih procedura problem predstavlja pitanje ko je poslodavac Poreznoj upravi jer federalno Ministarstvo finansija tvrdi da to nije po ovom pitanju i svu odgovornost prebacuje na direktora Porezne uprave.

Ako se i direktor Porezne uprave oglasi da nije poslodavac, iz Sindikata najavljuju da slijedi proces arbitraže sa rokom od pet dana kako bi se utvrdilo koja je to institucija.

(Fokus)