Coca-Cola pravi piće s kanabisom?

Coca-Cola pažljivo prati brzorastuće tržište pića s dodacima kanabisa kako bi pronašla mogući ulaz na to tržište na kojemu je već dosta proizvođača pića i tako dodatno proširila svoje poslovanje izvan proizvodnje bezalkoholnih pića.

Coca-Cola je u saopštenju objavljenom u ponedjeljak, a reagirajući na izvješće BNN Bloomberga, najavila mogućnost pregovora s kanadskom kompanijom Aurora Cannabis radi razvitka pića na bazi kanabidiola (CBD), sastojka kanabisa koji nije psihoaktivan.

Tako bi se ta kompanija mogla pridružiti utrci velikih proizvođača alkohola i cigareta u testiranju tržište kanabisa, kako bi pronašla partnere prije 17. listopada kada u Kanadi postaje legalna rekreativna konzumacija kanabisa.

Coke i Aurora, su u odvojenim izjavama izrazili zainteresiranost za napitke na bazi kanabidiola, ali nisu htjeli komentirati nikakve detalje ili dogovore.

CBD pića ciljala bi na olakšanje upala, bolova i grčeva, navodi se u izvješću BNN-a.

Proizvodi na bazi CBD-a vjerovatno bi bili drugačiji od onih proizvedenih od strane proizvođača alkohola, čija bi pića vjerovatno bila na bazi tetrahidrokanbidiola (THC), glavne psihoaktivne hemikalije u marihuani.

(Fokus)