Od ove školske godine organizira se nastava za učenike na bolničkom liječenju

Od ove školske godine organizira se nastava za učenike na bolničkom liječenju

Vlada Tuzlanskog kantona   dala je saglasnost za organiziranje nastave osnovnog odgoja i obrazovanja u JU Univerzitetski klinički centar Tuzla za učenike, koji se nalaze na bolničkom liječenju.

Plan je da se već od ove, školske 2018/19. godine organizira kombinovano odjeljenje razredne nastave u JZU Univerzitetski klinički centar Tuzla, koje bi radilo u sastavu JU Osnovna škola „Brčanska Malta“ Tuzla, a ovom odjeljenju radio bi jedan profesor razredne nastave.

Kako se ističe, na bolničkom liječenju u trajanju od 1-6 mjeseci u 2017 god. UKC Tuzla je imao dvanaestoro djece školskog uzrasta. Tokom boravka u bolnici bili su isključeni su iz procesa nastave, sto im osim njihove bolesti, dodatno otežava normalno funkcionisanje i stavlja ih u neravnopravan položaj u odnosu na drugu djecu.

S obzirom da svako dijete ima pravo na obrazovanje pa tako i za vrijeme boravka u bolnici, cilj Ministarstva obrazovanja i nauke je da učenicima, kroz nastavu u bolnici, pruzi pozitivno iskustvo koje će učeniku omogućiti nastavak obrazovanja, te spriječiti strah od povratka u matičnu školu nakon izostanka s nastave. Učenik ne mora prekidati svoje obrazovanje samo zato sto se nalazi na bolničkom liječenju, te mu se ovako nastoji omogućiti nastavak učenja u skladu s nastavnim planom i programom. Realizacija obrazovanja u bolnicama će doprinijeti psihičkom, emocionalnom i socijalnom oporavku učenika, navodi se u mišljenjima Ministarstva obrazovanja i nauke i Ministarstva finansija Tuzlanskog kantona.

(fejm.ba)