Wigemark položio kamen temeljac za izgradnju zgrade Općinskog suda u Tuzli

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH ambassador Lars-Gunnar Wigemark  položio  je danas kamen temeljac za izgradnju nove zgrade Općinskog suda u Tuzli.

Wigemark  je obišao također  radove na obnovi prostorija Kantonalnog suda i Kantonalnog Tužilaštva u Tuzle za čiju je   obnovu i izgradnju EU u izdvojila oko 4,5 miliona eura.

Trenutno je arhiva  tuzlanskog  Općinskog suda smještena na četiri lokacije, a nekoliko uposlenika radi u istoj prostoriji.

Novi objekat za čije je temelje danas položio Ambasador Wiegemark bit će savremen  urađen u skladu sa najvećim evropskim standardima.

Predsjednik Općinskog suda Tuzla, Muhamed Tulumović, kazao je da će to biti najmoderniji sud u BiH.

Po njegovim riječima predviđene su prostorije za advokate, za tužioce, stranke, novinare.

-Sada sud radi na tri hiljade metara kvadratnih, a ova zgrada će imati više od pet. Bit ćemo efikasniji i imati bolje rezultate, poručio  je Tulumović.

Ovim projektom trebali bi se poboljšati uslovi rada pravosudnih institucija, a vrijeme će pokazati hoće li bolji uvjeti rada doprinijeti efikasnijem radu.

Wigemark smatra da nije dovoljno ulagati samo u zgrade i fizičku infrastrukturu.

-Ja sam prilikom obilaska stare zgrade Suda i Tužilaštva vidio arhivu i to je zaista mnogo starih predmeta. Potrebna je digitalizacija takvih predmeta, a da bi se to moderniziralo, treba siguran objekat. – izjavio je, dodavši  da su izgradnje ovih objekata samo dio poboljšanja sudstva u BiH.

Mišljenja je da korupcija i politizacija nije nešto što je samo svojstveno za sektor pravosuđa, već da je  riječ o sistemskom oboljenju društva koje ne prijavljuje korupciju.

Predsjednik VSTV, Milan Tegeltija smatra da je ipak ljudski faktor odlučujući, iako će nove zgrade uticati na bolje uslove rada sudija i tužilaca.

Dodao je da sudije i  tužioci sve vrste problema i sporova, ne samo radne, moraju rješavati efikasno, tvrdeći da  postoje veliki pomaci u zadnjih deset godina.

Po njegovim riječima   FBiH  ima značaj broj predmeta iz radnih sporova dok RS to uspjeva rješavati kroz mirno rješavanje i da  predmet i ne stižu na sud.

Izgradnja novih zgrada suda u Tuzli  dio je paketa pomoći od 20 miliona eura koju EU daje BiH, s ciljem  saniranja  zgrade sudova i tužilaštava u  BiH u okviru podrške jačanju vladavine prava u BiH.

(fejm.ba)