Elektroprivreda spremila novac: Za cestu Žepče – Tuzla izdvojeno 63 miliona KM

Uprava Elektroprivrede BiH (EPBiH) odlučila je da isplati dividende iz akumulirane dobiti od čega bi dio isplaćen Vladi FBiH bio iskorišten za finansiranje projekta “Autocesta Žepče – Tuzla”.

Prema dokumentima koji se trebaju usvojiti na 51. Skupštini EPBiH zakazanoj za 19. juli 2018. godine, ovo javno preduzeće bi trebalo iz dijela akumulirane dobiti u periodu 2008-2016. isplatiti 69,7 miliona KM od čega Vladi FBiH pripada 63 miliona KM. Ostatak dividende će biti isplaćen manjim dioničarima, i to pretežno zatvorenim investicionim fondovima, koji u EPBiH imaju vlasnički udio od 10 posto. Prije same skupštine, ovu odluku su prethodno odobrili kako uprava preduzeća tako i nadzorni odbor i odbor za reviziju.

Plan Vlade FBiH

EPBiH je ove aktivnosti pokrenuo po nalogu Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije (FMERI) kojeg je Vlada FBiH zadužila da ispuni plan iz 2017. godine o preusmjeravanju dobiti iz javnih preduzeća u izgradnju brzih cesta.

Prema navedenom planu, Vlada FBiH želi dobit javnih preduzeća u iznosu od 183 miliona KM preusmjeriti u infrastrukturne projekte. Radi se o preduzećima BH Telecom, Međunarodni aerodrom Sarajevo, Elektroprivreda BiH i Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (EPHZHB).

Prema planu, BH Telecom bi osigurao 70 miliona KM za brzu cestu od Sarajeva prema Goraždu, 10 miliona KM za zaobilaznicu Mostar i 10 miliona KM za Prvu transverzalu u Sarajevu.

Sarajevski aerodrom bi osigurao 25 miliona KM za izgradnju Sarajevske zaobilaznice, a EPBiH 63 miliona KM za autocestu Žepče – Tuzla.

EPHZHB bi sa tri miliona KM finansirala zaobilaznicu u Mostaru te bi dala i dva miliona KM za brzu cestu Žepče – Tuzla.

Infrastrukturni projekti

Prema ranijoj informaciji JP Autoceste FBiH, za brzu cestu Žepče – Tuzla je završen idejni projekat, moguće je započeti sa procesom eksproprijacije te ovisno o dinamici i pripremama za izgradnju dionica.

Ono što je interesantno jeste da je brza cesta od Žepča do Tuzle dio projekta autoceste koja bi se prostirala na potezu Žepče – Tuzla – Brčko – Bijeljina, a koju su na zajedničkom sastanku između ostalog razmatrali i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Naročito je sa ekonomskog aspekta važna podrška trasi koja bi vodila od Sarajeva preko Žepča, Tuzle, Brčkog do Bijeljine, a zatim i granice sa Republikom Srbijom. Ovu trasu su, podsjećanja radi, ranije podržali Parlament FBiH i Parlament BiH te lokalne vlasti u područjima kroz koja će buduća autocesta prolaziti. Njenom izgradnjom će se ujedno modernom saobraćajnicom povezati dva najnaseljenija dijela BiH, Sarajevo i Tuzla. Prema stručnim analizama, na pojedinim postojećim magistralnim saobraćajnicama u području grada Tuzle postoji prosječna dnevna prohodnost od 22.000 automobila te bi izgradnja ove saobraćajnice značajno rasteretila odvijanje saobraćaja u tom gradu.

(nezavisni.ba)