Ministar Puškar posjetio Tuzla kvarc, vidni pomaci u poslovanju

Ministar privrede Tuzlanskog kantona Osman Puškar posjetio je danas preduzeće „Tuzla-kvarc“ d.o.o. Tuzla, koje je nakon dobijanja nove prilike zaključilo ugovore za tri ležišta kvarcnog pijeskau Bukinju, Kužićima i Moluškoj Rijeci, te izmirilo sve obaveze po osnovu koncesionih naknada i dobavljača.

Pozitivnim angažmanom Vlade Tuzlanskog kantona i Ministarstva privrede, kao i firme „Tehnograd-company“ d.o.o. Tuzla, koja je preuzela većinski paket dionica, te samog „Tuzla kvarca“ problemi su prevaziđeni.

„Ovdje smo danas podvukli obavezu svih koncesionara da počnu izvršavati obaveze kada su u pitanju koncesione naknade“, rekao je ministar Puškar.

Napomenuo je da ovo ministarstvo  godišnje prikuplja oko 6 miliona KM koncesionih sredstava, a od toga 80 % ide lokalnim zajednicama, dok 20 % ostaje kantonu.

-Očekujemo od lokalnih zajednica tzv. socijalnu osjetljivost da pravilno utroše sredstva koja dobijaju, da rehabilituju prostore sa kojih se uzimaju resursi a također razmišljamo da vidimo na koji način ćemo ubuduće uspostavljati cijene resursa.“

Na današnjem sastanku je istaknuto da je ovo privredno društvo pred novom fazom,  te da pored trenutno zaposlenih 30 radnika, planiraju još deset novih radnih mjesta.

(fejm.ba)