Wigemark pohvalio SSP: Izvoz iz BiH se povećao za 12,5 posto

Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark rekao je kako je izvoz iz BiH u prva četiri mjeseca ove godine povećan za 12,5 posto.

Wigemark je rekao da je SSP međunarodni sporazum koji reguliše odnos između BiH i Evrospske unije, a čijim je stupanjem na snagu otvorena mogućnost da BiH prije svega podnese aplikaciju za članstvo u EU.

“I nama je data prilika zaista na iskrene i otvorene odnose saradnje. Sam SSP reguliše niz oblasti, a ja ću se fokusirati na trgovinu. Prošle godine u jeku priče o adaptaciji bilo je zabrinutosti oko prilagodbe kvota i posljedica ulaska Hrvatske u EU. U prva četiri mjeseca nakon stupanja protokola na snagu 1. januara ove godine izvoz iz BiH se povećao za 12,5 posto”, rekao je Wigemark.

On je istakao da je u martu BiH izvezla preko 29 posto godišnjeg izvoza u vrijednosti od gotovo 1 milijarde KM roba i usluga koje su izvezene na tržište EU i da je to novi rekord koji je postavljen.

Wigemark je rekao da je važno za oba doma Parlamentarne skupštine BiH kao i za entitetske parlamenta, kantonalne skupštine i zakonodavno tijelo Brčko Distrikta da razviju dobre odnose i saradnju sa Parlamentom EU i nacionalnim paralamentima zemalja članica EU zbog njihove uloge u procesu pridruživanja.