Reakcije iz RMU “Banovići” na objavljene navode u emisiji FTV “Mreža”: Na ovakve hajke rukovodstvo Rudnika neće više šutjeti

Reakcije iz RMU “Banovići” prenosimo u cijelosti:

REAKCIJE IZ RMU “BANOVIĆI” NA OBJAVLJENE NAVODE U EMISIJI FTV “MREŽA” OD 06.06.2017. GODINE

Dan nakon što je menadžment rudnika „Banovići” na čelu sa direktorom Muneverom Čergićem odlikovan „Zlatnom plaketom sa Ijiljanom” Od strane Skupštine demobilisanih boraca Tuzlanskog kantona zbog izuzetnog doprinosa u angažovanju i globalnom rješavanju socijalno — egzistencijalnih problema demobilisanih boraca i članova njihovih porodica uslijedio je dugogodišnji brutalan i neosnovan napad od strane Federalne televizije u emisiji „Mreža”.

Kada se radi o iskazima izrečenim u emisiji “Mreža” emitovanoj 06.06.2017. godine možemo reći da je iznesen veliki broj neosnovanih i malicioznih tvrdnji, odnosno da su demobilisani borci i boračke kategorije zapostavljene po prijemu u Rudnik na dosadašnjem konkursu.

Navodi su izneseni od strane neprofesionalnih novinara koji pokušavaju svoju karijeru da izgrade preko “leđa” boraca, te na ovakve hajke na Rudnik „Banovići“ i lokalnu zajednicu rukovodstvo Rudnika neće više šutjeti. Ukoliko se nastavi ovakav vid napada od strane neprofesionalnih novinara bit ćemo primorani da se branimo sudskim putem, koristeći sva pravno dozvoljena sredstva na sudu.

Javnost mora biti upoznata sa činjenicom da se troše ogromna javna sredstva obmanjujući širu javnost od strane neprofesionalnih novinara kroz emitovanje emisija ovakvog sadržaja kod Javnih emitera, time ostavrujući lične interese i političke poene od strane pojedenih novinara i urednika.

Imajući u vidu zakonske propise koji regulišu radne odnose u privrednim društvima ne postoji obaveza raspisivanja konkursa za prijem radnika u radni odnos, međutim veliki niz godina Rudnik Banovići vodeći računa o transparentnom i javnom poslovanju, prijem radnika u radni odnos vrši isključivo putem javnog konkursa, te smo jedno od rijetkih privrednih društava koje poštuje Zakon o pravima boraca i njihovih porodica Fedracije BiH i Tuzlanskog kantona.

S tim u vezi navodimo slijedeće: na zadnjem konkursu u radni odnos primljeno je pedeset demobilisanih boraca, pet članova porodica šehida i jedan rati vojni invalid, a od 2004 do 2017. godine u radni odnos primljeno je 684 demobilisana borca, 128 djece šehida i poginulih boraca, 4 ratna vojna invalida i 615 djece demobilisanih boraca.

Navodi koje je u emisiji iznio Enes Brkić nisu tačni jer je upravo on na zadnjem konkursu primljen u radni odnos, što je moguée provjeriti uvidom u dokumentaciju. Izjava u kojoj Brkić iznosi neistine o prijemu u Rudnik korištena je iz arhiva 2015. godine što nije navedeno u pomenutom prilogu, te je samim tim i zloupotrijebljena od strane urednika emisije.

U pomenutoj emisiji izjavu je dao i Nedžad Balkić u kojoj navodi da u Rudniku vlada nepotizam i da su u potpunosti zanemarena prava demobilisanih boraca. Međutim, istina i činjenice govore drugačije. Nedžad Balkić prolazeći kroz kompletnu konkursnu proceduru imao je 11 bodova što po mišljenju komisije među 1664 aplikanata nije bilo dovoljno za prijem. Da navodi Nedžada Balkića nisu tačni dokazuje i činjenica da je po posljednjem konkursu u Rudnik primljen njegov rodeni brat Dževad Balkié koji je na konkursu imao 18 bodova. Razlog zašto Balkić Nedžad nije primljen na konkursu je specifičnost poslova u Rudniku zbog kojih nije dobio zadovoljavajuću ocjenu, tačnije uvidom u ljekarski nalaz dobio je nula bodova , dok je za razliku od njega njegov brat koji je primljen u radni odnos Dževad Balkić uvidom u ljekarski nalaz dobio visoku ocjenu 9, što potvrđuje i sama dokumentacija.

Neosnovane su i izjave Azmira Beširevića iznesene u istoj emisiji gdje je naveo da je on na zadnjem konkursu najstariji demobilisani borac, što mje tačno, obzirom da je na istom konkursu primljeno

50 starijih demobilisanih boraca.

Netačni su i navodi da je već 20 godina na birou nego je iz dokumentacije koji je isti predao iz zavoda za zapošljavanje vidljivo da je 4 godina na evidenciji biroa. Napominjemo da je Azmir Beširević već bio u radnom odnosu u firmi A&M Security, te iz te firme otpušten zbog neodgovornog i neetičkog ponašanja. Ocjenu koju je Azmir Beširević dobio na osnovu ljekarskog nalaza nije zadovoljavajuća, što je jedan od ključnih razloga za neprijem u radni odnos navedenog.

Po propisima ove države, tačnije odredbama Zakona o rudarstvu FBiH ( „Službene novine

Federacije BiH”, broj 26/10), rudnici su privredna društva koja se bave opasnom djelatnošću, te iz toga razloga za prijem radnika u rudnik veliku ulogu igra psihofizička sposobnost kandidata, zbog čega je angažovan ljekar iz odgovarajuće stručne oblasti da izvrši provjeru psihofizičke sposobnosti kandidata.

Postavlja se pitanje koji bi poslodavac koji se bavi opasnom djelatnošću zaposlio ljude u radni odnos koji nisu prošli provjeru psihofizičke sposobnosti na ljekarskom pregledu.

Netačna je izjava bivšeg načelnika Bege Birparića da su Rudnik i kopovi u teškoj situaciji, naprotiv stanje je drugačije, može se sigurno reći suprotno od onog što bivši načelnik izjavljuje u emisiji ‘Mreža”. Tačnije, izjave Bege Birparića arhivski su snimak iz 2015. godine što vidljivo i na snimku korištenim u emisiji ‘Mreža”, kako bi se što više obmanjivala javnost. Da bi upoznali javnost moramo istaći da je bivši načelnik dugi niz godina obnašao funkciju tehničkog rukovodioca ”Površinska eksploatacija uglja”, te samim tim bio odgovoran za proizvodnju kako uglja tako i otkrivke u Rudniku. Za vrijeme dok je Bego Birparić bio prvi čovjek na Površinskim kopovima, proizvodnja otkrivke je dostizala cca 6 miliona m3 čvrste mase. Nakon odlaska Birparića sa pozicije tehničkog rukovodioca kopova, stanje na kopovima se znatno promijenilo na bolje, tako da sada imamo proizvodnju otkrivke na kopovima cca od 12 miliona m3 čvrste mase, čime je Rudnik dobio jednu stabilnost i spremnost u proizvodnji.

Ono što je činjenica je da je Rudnik jedno od rijetkih preduzeća koje kontinuirano vrši zapošljavanje novih radnika i da je upravo zbog toga meta brojnih medijskih i političkih napada. Poznato je široj javnosti da je Rudnik ”Banovići” jedini rudnik u državi koji na čelu sa postojećim menadžmentom i direktorom Čergićem zadnjih trinaest godina bilježi samo pozitivne poslovne uspjehe i pozitivne finansijske rezulate. Kao društveno odgovorna kompanija Rudnik će kao i do sada voditi transparentno poslovanje vodeći računa o prijemu najboljih sinova ove države — demobilisanih boraca i članova njihovih porodica što je potvđeno na svim konkursima, a i na zadnjem konkursu za prijem radnika u RMU ”Banovići” d.d. Banovići.