WHO: Broj zaraženih globalno raste zabrinjavajućom brzinom

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da broj zaraženih globalno raste zabrinjavajućom brzinom, da se broj zaraženih duplira sedmično i da se cifra približava najvišoj stopi zaražavanja od početka pandemije.

Ova organizacija je saopćila da je prošle sedmice zabilježeno 541.960 slučajeva novozaraženih, dok je 22. februara, nakon šest sedmica pada broja zaraženih, bilo samo 194.469 sedmično, prenosi Glas Amerike.

Na današnjem virtualnom brifingu u sedištu WHO u Ženevi, generalni direktor ove UN organizacije, Tedros Adhanom Gebrejezus, je rekao da zemlje koje su izbjegle širenje infenkcije u prethodnom periodu sada bilježe porast broja zaraženih koronavirusom. On je to ilustrovao primjerom Papue Nove Gvineje, koja je, prije početka ove godine, prijavila manje od 900 zaraženih i samo devet mrtvih, a danas ima više od 9.300 zaraženih i 82 mrtvih.

Direktor WHO je rekao da je ovaj primjer pokazuje koliko je vakcinacija važna i dodao da je Kovaks program, koji treba da obezbjedi vakcine za siromašne zemlje, do sada distribuirao oko 40 miliona doza, što je dovoljno za zaštiti 0,25 odsto svjetske populacije, piše N1.