Vozači oprez: Uskoro na ulicama TK presretači s ugrađenim najsavremenijim radarskim sistemom

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona danas je medijima predstavila dva nova vozila odnosno tzv. “presretače” koji će uskoro biti u službi sigurnije bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju.

 

Naime, u pitanju su putnička motorna vozila “Škoda Karoq“koja su opremljena najsavremenijim radarskim sistemom za kontrolu brzine učesnika u saobraćaju ali imaju mogućnost prikupljanja i svih ostalih potrebnih podataka o vozilu.

Uprava policije MUP-a TK od danas je bogatija za dva specijalizirana vozila koja će presretati, sankcionirati i pokušati “stati ukraj” svima onima koji voze brže nego što je dozvoljeno i čine druge vrste saobraćajnih prekršaja.

Svjetleći natpis “Stop policija” na ovom vozilu znači samo jedno – prekoračili ste brzinu, a radar u automobilu memorisao je vaše podatke.

Nema brisanja kazne, cijepanja naloga, ili “džentlmenskog dogovora” s policijom.
Nabavka radar vozila zato pored represivne ima i preventivnu svrhu. Ova vozila mogu da mjere brzinu i u odlasku, i u dolasku vozila.

Rade i dok miruju, ali i dok presreću, odnosno voze se ulicama nekog od gradova.

Direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman današnjom prilikom je istakao kako je na području TK još uvijek izražen problem sigurnosti u saobraćaju iako službenici policije MUP-a TK poduzimaju sve napore da se to stanje poboljša, “Policija mora da djeluje i represivno kako bi se počinioci sankcionisali i udaljili sa ulice. Također, prisutan je i problem saobraćajne infrastrukture koja postaje neadekvatna u današnje vrijeme i na broj registrvanih vozila koja imamo na ulicama. U svakom slučaju uspostavljamo jedinicu za saobraćaj koja će djelovati na području TK. Trenutno je u toku obuka službenika policije koji će koristiti ova dva vozila koja su nabavljena” – kazao je Korman.

Kako je na današnjem događaju prezentirano zbog visoke rezolucije uređaja, moguće je identificirati i vozača automobila.

“Na snimci se onda može vidjeti vozač, ima li sigurnosni pojas, koristi li mobitel u saobraćaju… bilježi sve prekršaje bez greške, a nije potrebno zaustavljati vozila”, kažu policajci, piše Tuzlanski.ba. Inače ovo vozilo može biti smješteno bilo gdje, u gradu, na magistralnim putevima… i postavlja se na mjesto gdje je sigurno da se prekršaj može obraniti na sudu.

(NKP.ba)