Vlada TK: Aneksima kolektivnih ugovora do jednakog tretmana svih uposlenika

Jednak tretman za sve uposlenike u oblastima obrazovanja, policije, pravosuđa i uprave, odnosno ostvarivanje mogućnosti za povećanje plaće za 6,25 posto, bila je glavna tema današnjeg sastanka delegacije Vlade Tuzlanskog kantona koju je predvodio premijer Jakub Suljkanović i Saveza samostalnih sindikata predvođene predsjednikom Fahrudinom Šahovićem.

Vlada TK je nedavno sporazumom sa sindikatima utvrdila osnovicu za obračun plaće u 2018. u visini 404 KM, što je ustvari ispunjenje obećanja o povećanju plaće za 6,25 posto u odnosu na decembar 2017.

Prilikom obračuna plaća primijećeno je da postoji kategorija zaposlenika koja neće ostvariti navedeno povećanje plaće, odnosno čija će primanja, u slučaju da ne budu poduzete adekvatne aktivnosti, ostati na nivou decembra 2017.

Suljkanović je rekao da je namještenicima sa koeficijentom za obračun plaće jedan, u skladu s važećim Kolektivnim ugovorom, isplaćivana najniža plaća u iznosu 406,56 KM, odnosno obračunavan im je dodatak na plaću da bi dostigli iznos najniže plaće.

– Uvećanjem osnovice za obračun plaće, a time i same plaće za 6,25 posto, gotovo da je otpala obaveza obračuna dodatka na plaću do iznosa najniže plaće, kako je to predviđeno Kolektivnim ugovorom. Kako bi izbjegli situaciju da određeni zaposlenici budu oštećeni, odnosno dovedeni u neravnopravan položaj, s predstavnicima sindikata smo dogovorili da potpišemo anekse kolektivnih ugovora i svima omogućimo pravo na obećano povećanje plaće – naveo je Suljkanović.

Današnji sastanak bio je i prilika da se počne s pripremama za produženje važenja kolektivnih ugovora koji su potpisani prošle godine i kojima uskoro ističe važenje.

Šahović je istakao da su danas ispravili male previde u obračunima koje su učinjene prema ljudima, koji imaju koeficijent jedan i primaju najniže plaće iz budžeta TK, te i njima omogućili da osjete povećanje plaće od 6,25 posto.

– To znači da će oni od januara mjeseca, znači i jedan mjesec retroaktivno, imati primanja od 432 KM – pojasnio je Šahović.

U ime Vlade Tuzlanskog kantona današnjem sastanku su prisustvovali i ministrica pravosuđa i uprave Ivana Kulić, ministar unutrašnjih poslova Husein Topčagić, ministar obrazovanja i nauke Zlatan Muratović i ministar finansija Miralem Nuhanović, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

(Nezavisni.ba)