Isplaćene novčane poljoprivredne podrške iz 2017. godine

Ministarstvo finansija i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona su zaključno sa 8. martom 2018.godine isplatili sve novčane podrške koje su planirane Budžetom Tuzlanskog kantona za 2017.godinu a radi se o iznosu od 3.300.000,00 KM. Isplatom preostalog dijela neisplaćenih novčanih podrški prije početka proljetne sjetve cilj je bio omogućiti poljoprivrednim proizvođačima blagovremenu nabavku repromaterijala za sjetvu.

Najveći iznos novčanih podrški ostvarili su korisnici sa područja općine Gradačac u iznosu od 1.252.030,74 KM dok je druga općina po visini odobrene novčane podrške Čelić sa iznosom od 374.794,31 KM. Rast u realizaciji novčanih podrški u odnosu na 2016. godinu zabilježen je u općinama Gradačac, Kalesija, Lukavac i Teočak, dok je u ostalim općinama i Gradu Tuzli zabilježeno smanjenje u realizaciji novčanih podrški u 2017. godini.

U oblasti biljne proizvodnje u odnosu na prethodnu godinu povećana je proizvodnja povrća i jagode u zaštićenom prostoru, proizvodnja komposta, i proizvodnja gljiva. Također je povećana i količina voća otkupljenog za dalju prodaju i izvoz, te površine pod novim nasadima krošnjastog voća.

Iznos realiziranih novčanih podrški za proizvodnju kukuruza je nešto manji u odnosu na 2016. godinu, prije svega zbog nepovoljnih vremenskih prilika.

U oblasti animalne proizvodnje povećan je broj koka nesilica obuhvaćen novčanom podrškom, mada je iznos novčanih podrški manji u odnosu na prošlu godinu, jer je zbog nedostatka novčanih sredstava smanjena novčana podrška po jedinici mjere.

U okviru biljne proizvodnje u 2017. godini u odnosu na 2016. godinu broj zahtjeva se neznatno smanjio, a u okviru animalne proizvodnje došlo je do povećanja broja zahtjeva kod svih vrsta proizvodnji.

Jedan od opštih uslova za ostvarivanje prava na novčanu podršku je upis klijenata, odnosno podnosioca zahtjeva u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Registar klijenata, saopćeno je iz Ureda za informsanje Vlade TK.

(Nezavisni.ba)