Vijeće ministara BiH usvojilo Nacrt budžeta institucija

Sjednica Vijeća ministara BiH, koja je počela 10. marta, nastavljena je danas, a na dnevnom redu bio je Nacrt dokumenta okvirnog budžeta institucija Bosne i Hercegovine za period od 2023. do 2025. godine, kao i Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu.

Nakon sjednice prisutnima se obratila predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto.

Mogu reći da smo donijeli dokument okvirnog budžeta za 2023. godinu. Usaglašen je sa Globalnim fiskalnim okvirom. Možda vas čudi sto smo kasnili, ali trebalo je vremena da usaglasimo stvari – rekla je Krišto.

Prvo je bilo potrebno donijeti Globalni fiskalni okvir, podsjetila je. Ovaj nacrt budžeta iznosi milijardu i 350 miliona.

Njime se prioritetno podržava ispunjavanje prioriteta koje BiH mora ispuniti za članstvo u EU.

Dio je namijenjen poboljštanju statusa uposlenih u institucijama, na 600 KM se povećava osnovica plaće za narednih devet mjeseci i uvećanje regresa.

Milijardu i 245,946 KM ide na servisiranje vanjskog duga rekla je Krišto.

Svi smo istaknuli zadovoljstvo što smo u relativno kratkom periodu sve uspjeli usaglasiti – rekla je i dodala da ce budžet biti proslijeđen Predsjednistvu BiH koje ga dalje upućuje parlamentu na usvajanje.

Na pitanje novinara o međusobnom priznavanju ličnih karata u zemljama regiona Krišto je rekla da BiH ima određeni broj sporazuma koji je u proceduri i sve što dođe do Vijeća ministara stave na dnevni red.

Odluke Ustavnog suda postoje kada je u pitanju knjiženje imovine, rekla je, i dodala da je Ustavni sud korektivni faktor vlasti.