Energetske zajednice građana jedini pravi put energetske tranzicije i smanjenja energetskog siromaštva građana Europske unije i zemalja u regiji

Njemačka Zaklada Friedrich Ebert, Energetska zadruga Klik iz Križevaca i Energetska zadruga Krk održali su konferenciju na temu “Energetska tranzicija u Hrvatskoj i regiji” na kojoj su sudjelovali  energetski menadžeri jedinica lokalne samouprave i predstavnici lokalne vlasti iz Srbije (Grad Niš i Grad Kragujevac), Bosne i Hercegovine (Grad Gračanica, Grad Tuzla, Opština Lopare), Sjeverne Makedonije (Općina Centar-Skoplje, Općina Vlakovo) i Hrvatske (Grad Križevci, Grad Varaždin).  Grad Gračanicu predstavljao je savjetnik Gradonačelnika, Senad Smajlović.

Osim predstavnika JLS na sastanku su učestvovala i Udruženja iz svih pomenutih zemalja, među kojima su i Udruženje “Reset” Tuzla, Bosna i Hercegovina,   Udruga Eko-Kvarner, Njivice, Hrvatska; NVO Eneca, Niš,  Srbija; Fond za zaštitu okoliša FBiH i drugi.   Pokrenuta je inicijativa za organizovanje i osnivanje mreže za poticanje lokalne energetske tranzicije nazvana SERENA (South European Renewable Energy Network Association).

Članice mreže SERENE žele u svojim zemljama uspostaviti i pojednostaviti procedure za postavljanje fotonaponskih elektrana i uvesti poticaje Fonda za zaštitu okoliša za sufinanciranje fotonaponskih sustava. Ono što sljedi dalje i što nedostaje kako bi građani mogli brže i efikasnije sudjelovati u energetskoj tranziciji jest aktivno poticati osnivanja energetskih zajednica građana, za što je potrebno prilagoditi postojeće zakone i podzakonske akte.

Jedan od zaključak je SERENE je taj da svi akteri trebaju sudjelovati u energetskoj tranziciji kao aktivni subjekti. Vidljivo je kako građani žele sudjelovati a sada je potez na zakonodavcu da omogući uspostavu energetskih zajednica čime bi se djelovalo protiv energetskog siromaštva i ovisnosti od fosilnih goriva.

Članice mreže SERENA, među kojima je i Grad Gračanica će ostvariti benefite zajedno sa drugim članicama po pitanju zajedničkog apliciranja na projekte EU u svim oblastima, (energetska tranzicija, zaštita okoliša, razmjena dobrih praksi, infrastrukturni projekti, zaštita voda itd) gdje su načelno i podjeljene grupe (lideri-partneri) po javnim pozivima EU koji predstoje za period 2023./2024. godine.

Učesnici konferencije su također imali priliku razgovarati na temu “Energetske tranzicije” sa njemačkim veleposlanikom u RH Christianom Hellbachom, Gradonačelnikom Križevaca Mariom Rajnom i Brankom Ančićem, zastupnikom gradske Skupštine Zagreb.