Vatrogasci Tuzle su organizovali Otvoreni dan na Trgu Slobode

Nikada nije bio Trg Slobode  Tuzli toliko krcat sa prisutnima svih generacija koji su stigli u lijepom sunčanom danu da prisustvuju na dvije manifestacije koje su se odvijale u jednom danu.
Profesionalna vatrogasna jedinica Tuzle je organizovala u povodu obilježavanja oktobra, mjeseca zaštite od požara Otvoreni dan. Na jedan specifičan način sa svojim vozilima i opremom vatrogasci su građanima izložili opremu i uvježbanost koju pokazuje svakodnevno na terenu, te su podsjetili prisutne na svoj rad i da su na raspolaganju građanima 24 sata.
Veliki broj mališana je prisustvovao ovom događaju i bili su mnogi zainteresovani za njihov rad i isprobali su mnogi i da se vinu i na visinu, kao i da oni spašavaju ljude. To je za njih bio veliki događaj i mnogi su isticali kako su se osjećali u tom položaju, a neki su i pokušali da na svoj način isprobaju, kako je biti vatrogasac i spašavati ljude i materijalna dobra sa visine.
Komandir Profesionalne Vatrogasne jedinice Tuzla, Jasmin Jahić isiče:- Svake godine obilježavamo mjesec zaštite od požara u oktobru, a ove godine smo prezentoivali kako to izgleda. Obnovili smo opremu i imamo mnogo opreme i najopremjenjivija je naša jedinca. Nabavili smo i neka specijalna odjela u kojima je mnogo lakše kretanje u šumi. Tu je i čamac koji smi izložili za spašavanje u vodi , jer imamo i rubne opštine, pa izlazimo i na druge teritorije kada je pomoć potrebna da pomognemo. Najvažnija nam je pravovremena dojava i kada vidite bilo kakvu opasnost ili požar treba odmah javiti i da idemo odmah u pomoć. Naši vatrogasci vole svoj posao, pa i ovom prilikom žele i na najmlađe da prenesu kako se radi i koja se primjenjuje oprema, za koju su zainteresovani da razgledaju, a posebno smo za njih pripremili prostor koji je specifičan u koji mogu da uđu i da se zabave- pojašnjava Komandir Jahić.
Zijad Lugavić, pomočnik gradonačelnika Tuzle , Službe za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu ističe: -Velika mi je čast što su vatrogasci pokazali našim sugrađanima opremu koju su izložili i vozila sa kojima rade, a posebno da je prisutno toliko mališana koji su zainteresovani za to da sve pogledaju i isprobaju. Neki su izjavili da su vatrogasci hrabri,upoznali su ih sa ovim hrabrim zanimanjem , kako se koristi oprema na poligonu, a neki su i isprobali kako je  biti vatrogasac na terenu i spašavati ljude i materijalna dobra sa visine- Hvala vam svima od srca na posebnom druženju i sa vama i mališanima– kazao je Lugavić.
Duška REBIĆ