Obilježen Međunarodni dan žena sa sela na Trgu slobode u Tuzli

UG Vive Žene“ Tuzla u saradnji sa Mrežom žene iz Podrinja sa svojih nekoliko organizacija obilježili su Međunarodni dan žena sa sela.Prvi međunarodni dan žena sa sela obilježen je 15 oktobra 2008 godine kada je Generalna skupština UN-a u svojoj rezoluciji oriznala 2007 godine ulogu žene sa sela i njen doprinos u unapređenju poljoprivrede i ruralnog razvoja, poboljšanja sigurnosti i od tada se 15 oktobar obilježava kao Dan žena na selu u cijelom svijetu.
I ove godine već tradicionalno sedmi put se obilježava Međunarodni dan žena sa sela koji su prezentovale žene sa sela na svojim štandovima na Trgu slobode u Tuzli , domaću radinostt , raznovrsne proizvode koje proizvode u cilju skrenuti pažnju na položaj žene na selu i njihov doprinos u razvoju BH društva.
Prema riječima koordinatorice UG „Vive Žene“ Tuzla , Mime Dahić , ove godine imamo  50 izlagača iz Podrinja i TK i žene su pripremile , šta se najviše tražilo prošle godine. Sajam je način prezenzovanja sa ciljem osnažiti ženu , a radimo i na povezivanje etničkih grupa i podizanja tolerancije .Kada smo krenuli prije 7 godina žene nisu bile registrovane sa svojim proizvodima , a sada ih je većina registrovana , voze i auto j mogu dobiti i poticaj , mi ih podržavamo jer je prepoznata uloga žene na selu da im pomognemo , ističe Mima Dahić.
Suada Selimović , predsjednica Udruženja ANIMA ističe, da je povratak na svoje ognjište bio težak , ali smo imali svoje zemljište gdje smo mogli da proizvodimo svoje proizvode .Prodajemo i našim stalnim kupcima i na kućnom pragu , izađemo da se družimo , a važno je druženje jer je ženi i cilj da razmjeni iskustva.
Na Sajmu u Tuzli stigle su žene iz Podrinja i organizovano s autobusima i neki i sa autimobilima i sa svojim autima. Mevlida Mehanović koja dolazi već peti put  iz Skelana iz Srebrenice, prodala je već naručenu robu, a dan je topao pa se nada da će sve prodati, a prodat je i med, traženo je domaće maslo, džemovi, većinom manjeg pakovanja.
Behija Dedić je stigla iz Bratunca i na štandu izlaže domaću radinost , sirće, pekmez, propolis kapi i pokraj sebe je izložila i certifikate o ispavnosti proizvoda.
Suada Ibišević je prvi puta na Sajmu iz Bratunca i u ponudi na štandu ima razne vunene proizvode pretežne razne vrste čarapa po niskim cijenama, ali i druge proizvode iz prehrane, sokove od grožđa, suhe šljive , slatko sa šljivama i orasima.
Među novim članicama Udrženja žena Podrinja je i Hajra hmetović koja ističe da joj članstvo puno znači i ona se potrudila da proizvede džemove i raznovrsne mliječne proizvode.
Na Sajmu su i Udruženje žena Tuzle , među kojima je i Sekcija Udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke , koje su na svojim štandovima predstavile svoje domaće radinosti , da ojačju finansijski svoja udruženja. Imaju i prospekte u kojima se daju upute, šta je važno za rano otkrivanje raka dojke, koje znakove treba tražiti, a ne zanemariti, najmanje jednom treba ići na preglede dojki u zdravstvene ustanove , redoviti ultrazvuk dojki, mamografiju, magnetnu rezonancu i drugo , što je neophodno za zdravlje žene.
I dok sunce na Trgu Slobode sija kao u sredini ljeta, učesnicama sajma daje pouzdanje da ći ih tako ispratiti cijelim putem u svoj kraj i osvijetliti će im njihove puteve , da prođu bez problema.
Duška REBIĆ