Uz 10 godina jubileja Galerije „GM“ u Tuzli otvorena izložba akademika Envera Mandžića

U organizaciji Udruženja za promociju likovne umjetnosti i očuvanje kulturne baštine u Galeriji „GM“ u Tuzli otvorena je izložba autora akademika Envera Mandžića pod nazivom „Preoblikovano, zanavljene vrijednosti napuštenog vlasništva“.
Izložba je otvorena uz 10 godina jubileja postojanja Galerije „GM“uz veliki broj prisutnih ljubitelja likovnih umjetnosti i dragih prijatelja koje Mandžić svakodnevno susreće na mnogobrojnim promocijama i izložbama u svom objektu, ali i drugim prigodama u kojim ima za svakoga lijepu riječ.
Za ovu izložbu su bili mnogi zainteresovani a akademik Mandžić je postavio izložbu na jedan specifičan način, materijal sa kojima su urađena djela koja su ukrasila zidove velikog galerijskog prostora osmislio je autor u svom četvorogodišnjem vremenu .
Izloženo je 262 rada, a izložba nosi naziv „Preoblikovan, novi život napuštenog vlasništva“ „Radovi koji su postavljeni za izložbu su nastali od komada bižuterije koje su kupljene na buvljaku i preoblikovane u vizuelno dopadljive forme. Mene umjetnost interesuje preko 60 godina , a sa minijaturom drugujem 22 godine. Imam 100 knjiga  vezanih za umjetnost. Rodila mi se ideja da od nečega što je odbačeno, što se za male pare može kupiti na buvljaku preoblikujem u nešto što može biti dopadljivo.Za jubilej izradio sam preko 700 tih mojih objekata u ramu, uglavnom igrajući se i prepuštene mašti na volju i to sam prikazao na izložbi jedan dio.
Kao kolekcionar redovno sam posjećivao buvljak tražeći predmete koji nikome na trebaju, zaboravljene vrijednosti napuštenog vlasništva. Cijene po komadu su bile prihvatljive i počeo sam da otkupljujem i od njih sam izradio objekte u ramu onako kako mi je moja mašta nalagala.
Posebno sam osmislio da za 10 godina jubileja moje galerije uradim neke uradke i da svi oni koji dođu na izložbu uzmu po jedan rad besplatno, a te radove sam radio u formatu 10×10 ili 10×20 , pa će se nekada podsjetiti na moju galeriju i u neka druga vremena koja su pred nama“. – kaže Mandžić

O organizaciji izložbi i drugih promocija akademik Enver Mandžić ističe:- Dugujem umjetnicima  što nije bilo izložbi zbog pandemije koja već dugo traje, da realizujemo, da počne izlagačka aktivnost u mom galerijskom prostoru. U narednim danima želim da pružim svim zainteresovanim umjetnicima da izlažu, jer uz izložbu je prisutno i druženje koje je neophodno u ovo vrijeme otuđenosti ljudi jednih od drugih, a u mom lijepom ambijentu će se zasigurni lijepo osjećat. Za sada izložba je otvorena do 26-tog novembra do kada se može razgledati u terminu radnim danima i subotom i nedeljom.
  

Piše: Duška REBIĆ