Promovisan časopis „Gradovrh Novembar 2021“ u Tuzli

U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla okviru Matice hrvatske predstavljen je časopis Gradovrh novembar 2021, a ovom prilikom galerijski prostor je bio pun publike koja je željela da prisustvuje ovom događaju.
Prisutne je pozdravila urednica Časopisa , prof.dr. Marica Petrović ,koja je govorila o sadašnjem izdanju časopisa za knjiiževno-jezična, društvena i prirodoznanstvena pitanja, promotori su bili Sanja Hajdukov, dipl.ing i Barbara Pavljašević , novinarka.
Gost večeri bio je Miro Gavran , predsjednik središnjice Matice Hrvatske, koji se obratio videolinkom iz Zagreba , a Dramska sekcija Gimnazije KŠC sc.Sveti Franjo , koju vodi Ivana Milosavljević ulomkom iz drame Mire Gavrana, Kraljevi i konjušari predstavili su se mladi glumci , Doris Kovačević i Deni Erdeljac koji su uljepšali ovaj događaj.  
Promotorke časopisa Sanja Hajdukov je govorila priču Samonikla koja je objavljena u časopisu.
Novinarka Barbara Pavljašević je ovom prilikom istakla značaj kontinuiteta izlaženja časopisa., „Zadovoljstvo mi je što časopis ima kontinuitet izlaženja , a prvi puta je izašao 2004 godine i promoviše Maticu hrvatske . Tekstovi su pisani na bosanskom, srpskom, crnogorskom, njemačkom, engleskom i turskom jeziku, a zastupljena je i latnica i čirilica.Dobili smo pohvale nekih književnika iz brojeva koje nude u kontinuitetu cijenjene i prihvaćene tekstove i nadam se da će se tako i nastaviti“ , ističe urednica Petrović koja pojašnjava:- U ovogodišnjim Danima imali smo, za akuelne uvjete, neočekovan broj susreta: dva okrugla stola, predstavljanje autorskoga književnog stvaralaštva , radionicu, kazališnu predstavu , a ovaj broj je izašao na preko 200 strana, podjeljen po oblastima. U ovom broju objavljeni su tekstovi Fahire Alić, Roberta Andrejaša, Marijane Nikolić, Alise Divković, Gabrijele Pterović , Enise Omazić, Maide Dautović, Zerine Brkić, Ivana Markešić, Dijane Barušić, Sanje Hajdukov, Nikoli Leri, Mirze Pinjića i Milana Mihajlovića.
„Najviše smo imali priloga iz književno-jezičkih oblasti, zatim je tu pedagogija, sociologija i povjest, teatrologija i muzikologija , poštovali smo mišljenje autoriteta i stručnjake i svi umjetnički prilozi koje objavljujemo u ovom broju zadovoljavaju postavljene kriterije redakcije. Imali smo profesore sa katedre za književnost sa UNTZ i UNSA, publiciste i predstavnike tuzlanskih kulturnih udruga , činovnike iz kulture našeg Ministarstva, a podržani smo i iz Vlade Tuzlanskog kantona“, naglašava predsjednica Matice hrvatske Tuzla i urednica časopisa Gradovrh 17, prof.dr. Marica Petrović.
Promocija časopisa Gradovrh 17. je završen poezijom glumca i pjesnika Mirze Pinjića, a njegove referencije su preporuke i priznanja ,te objavljivanje njegove poezije u izboru Miljenka Jergovića, jednoga od najozbiljnijih regijskih arbitara u procjeni književnih vrijednosti , kojom se diči Pinjić.
Njegova poezija koja je objavljena u posljednjem broju časopisa i njegov nastup glumca i pjesnika , čije su se riječi utapale u dušu prisutnih, upotpunile su ovaj događaj.


  Piše: Duška REBIĆ