UKC Tuzla: „Koristimo terapiju koja smanjuje smrtnost teško oboljelih od COVID-a“

Do sada je sa COVIDOM preminulo 620 osoba, dok su se oporavile ukupno 12 124 osobe. Ljekari UKC-a u Tuzli u terapiju liječenja oboljelih od COVID-19 uvrstili su i lijek Tocilizumab,  koji se koristi za liječenje reumatoidnog artritisa.   Naučnici sa Oxforda su utvrdili da smanjuje rizik od smrti kod teško oboljelih COVID-19 pacijenata, posebno kada se kombinira sa kortikosteroidom deksametazon. Ovo potvrđuje i konzilij ljekara UKC-a Tuzla, gdje pomenuti lijek primjenjuju od augusta prošle godine kod životno ugroženih pacijenata usljed infekcije koronavirusom.

Njegova primjena se obavlja u stanjima opsežne upale pluća, koja zahtijeva maksimalnu oksigenoterapiju, uz drastičan porast parametara upale, te progresiju na grudnom košu. Prateći pacijenta odlučivali su se za primjenu jedne ili dvije doze, a odluku su donosili na osnovu odnosa limfocita i neutrofila.

„Ovaj lijek se s posebnim oprezom daje kod pacijenata koji su preboljeli tuberkolozu ili imaju virusne hepatitise, te kod hematoloških pacijenata i alergičara”, rekla je dr. Rahima Jahić, v.d. načelnice Klinike za zarazne bolesti UKC-a u Tuzli.