Obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika u Tuzli


UNESCO je generalnom skupštinom 1999. godine 21. februar proglasio za Međunarodni dan maternjeg jezika, sa ciljem unapređenja, učenja i razvoja maternjeg jezika, njegovanja jezičke i kulturne različitosti i višejezičnosti. U BiH pored jezika tri konstitutivna naroda imamo i 17 nacionalnih manjina koji njeguju  svoje bogatstvo i svoj maternji jezik. U nekim krajevima Bosne i Hercegovine, pravo na izučavanje i njegovanje maternjeg jezika u velikoj mjeri se krši i zabranjuje.


Filozofski fakultet u Tuzli svake godine simbolično obilježava Međunarodni dan maternjeg jezika. Ove godine obilježavanje je održano pod motom „Dan maternjeg jezika-slavimo višejezičnost u BiH“, koje je organizovano u saradnji sa Studentskim vijećem ovog fakulteta, Udruženjem građana slovenačkog porijekla, te učenicima i nastavnicima nekoliko osnovnih škola iz Tuzle i Srebrenika.


Organizatori su obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika osmislili na jedan poseban način, na otvorenom, na platou Univerziteta sa svečanom binom sa koje su se obraćali govornici ukazujući na značaj ovog datuma.


Prema riječima dekanice Filozofskog fakulteta u Tuzli, Nihade Delibegović -Džanić, veliku važnost predstavlja očuvanje maternjeg jezika. To se posebno ističe na Filozofskom fakultetu, u okviru jezičkih studija razredne nastave i predškolskog jezika jer će studenti i budući učitelji posebnu pažnju posvetiti stvaralačkom razvoju učenika na matrenjem jeziku i zavičajnom idiomu.


Kako je istakla, prof. dr. Amira Turbić-Hadžagić, prof. na Odsjeku za bosanski jezik i književnost, danas se slavi višejezičnost. “U BiH, u RS-u djeci zabranjuje izučavanje bosanskog i hrvatskog jezika, dok u Hercegovačko-Neretvanskom kantonu, Posavskom, Kantonu 19 i Zapadno- Hercegovačkom kantonu, imamo situaciju da je djeci zabranjeno izučavanje bosanskog jezika i izučavanje čirilićnog pisma koje predstavlja dio kulturne baštine i našeg historijskog naslijeđa na području cijele BiH”,naglasila je prof. Turbić.


Predsjednica Udruženja građana slovenačkog porijekla Tuzla, Dragica Tešić istakla je važnost njegovanja jezičko-kulturne raznolikosti u BiH, te je istakla da su počastvovani učešćem u okviru manifestacije “Dani maternjeg jezika-Slavimo višejezičnost u BiH“. “Naše Udruženje je postalo prepoznatljivo po multikulturalnosti i ponosni smo što je naš grad takav, da se njeguju jezici različitih manjina, jer ako ne njegujemo različitosti onda nema napretka u društvu. Smatram da bi u u osnovne škole trebalo unijeti i časove o nacionalnim manjinama“, kazala je Tešić.
O značaju maternjeg jezika govorilo se ovom prilikom kroz bh. i slovenačke književne tekstove i muziku, te izložbu  učeničkih radova koje su pripremili učenici Osnovne škole „Sjenjak“ u Tuzli.


Duška REBIĆ