U Tuzli ulična akcija ‘Pošteni javni konkursi – jednaka šansa svakome’

Ulična akcija “Pošteni javni konkursi – jednaka šansa svakome” u organizaciji Centara civilnih inicijativa (CCI), a u okviru kampanje “Sposobnim, a ne podobnim” održana je danas u Tuzli.

Građani su imali priliku potpisati peticiju kojom se zahtijeva pošteno zapošljavanje u državnoj službi, zdravstvu, prosvjeti te javnim preduzećima.

“Lične sposobnosti, znanje, iskustvo i integritet kandidata moraju biti presudni faktor prilikom imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru, a ne stranačka ili porodična veza”, navodi se u saopćenju CCI-a.

Također, građani su imali priliku da se infomiraju o rezultatima provedenog monitoringa imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru u BiH.

“Važeći propisi gotovo nikako ne štite principe nezavisne, objektivne i stručne provjere, te zapošljavanja i imenovanja najboljih kandidata u javnu upravu. Pitanje provođenja javnih konkursa ostaje jedna od kritičnih tačaka u procesu zapošljavanja u javnoj upravi”, kazao je predstavnik CCI-a Slaven Divčić.

Podsjetio je da je Vlada TK usvojila je prijedlog Zakona o državnoj službi TK po kojem rukovodilac organa državne službe mora izabrati prvog kandidata sa liste koji se prijavi za neku poziciju u državnoj službi.

“Međutim, na sjednici Skupštine TK prilikom usvajanja zakona, Klub Stranke demokratske akcije je uložio amandman po kojem rukovodilac može izabrati bilo kojeg sa liste kandidata i taj amandman je usvojen”,  kazao je  Divčić, saopćeno je iz CCI-a.

(FENA)