Britanci oživljavaju bh. giganta: Očekuju prihod od čak 70 miliona KM

Britanska kompanija Red Rock Resources skoplila je finansijski sporazum s firmom Steelmin, čiji je cilj da se naredne godine pokrene proizvodnja u ferosicilija (legura željeza i sicilija) u Jajcu. Očekuje se da godišnji prihod od proizvodnje bude 36 miliona eura a dobit prije poreza oko 7 miliona eura.

Prema ovom dogovoru, Red Rock će osigurati 3,87 miliona eura koji će biti iskorišteni za obnavljanje i ponovno puštanje u rad pogona koji je je Steelmin ranije kupio u Jajcu.

Kompanija je već platila prvu tranšu od 2,7 miliona eura a pogon će biti pušten u rad početkom naredne godine.

Red Rock će preuzeti za početak 16 posto udjela u Steelminu, a ukupno do 30 posto. Red Rock će, također, dobiti jedno mjesto u Upravnom odboru firme Steelmin.

Inače, kompanija Steelmin je osnovana 2011. na temeljima nekadašnjeg industrijskog giganta Elektrobosne, tvornice ferolegura, koja je bila jedna od profitabilnijih firmi u bivšoj Jugoaslaviji a zapošljavala je 3.000 ljudi.

No, problem sa zemljištem dugo je kočio proizvodnju, jer vlasnici praktično nisu mogli prići pogonu, s obzirom da je okolno zemljište privatizovano.

Iz firme Red Rock tvrde da je ovaj problem riješen i da će sa njihovim novcem proizvodnja krenuti punim kapacitetom a da će posao garantirati uspjeh i dobru zaradu.

(Nezavisni.ba)