Počinje obilazak turističkih potencijala u Tuzlanskom kantonu (VIDEO)

U Kantonalnoj Privrednoj komori Tuzla održan je sastanak u vezi s provedbom Projekta ”Turistička patrola” kojeg je pokrenulo Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, s ciljem prepoznavanja konkretnih turističkih vrijednosti s područja tog kantona, a koje bi se u narednom periodu mogle dodatno unaprijediti.

Koja općina ima najbolju turističku ponudu bit će poznato u septembru, kada učesnicima budu dodijeljene plakete.

Turistička patrola koju čini devet članova u naredna dva mjeseca obići će sve turističke potencijale u Tuzlanskom kantonu. Time će biti stvorena realna slika o konkretnoj turističkoj ponudi na tom području.

“Razrađeni su kriteriji po kojima će biti ocjenjivani pojedinačni lokaliteti, predstavnici općina će biti naši domaćini koji će predložiti lokacije koje ćemo obilaziti. Prva patrola kreće naredne sedmice s općinom Teočak”, kazala je pomoćnica ministra za trgovinu i turizam TK-a Dželmina Huremović.

Prema dosadašnjim pokazateljima, banja Ilidža u Gradačcu je najposjećenija u Tuzlanskom kantonu, i tu je ostvaren najveći broj noćenja. Slijedi je grad Tuzla s Panonskim jezerima.

“Oko 15 posto je povećan broj turista i noćenja, a to je posljedica uspostavljanja aviolinija sa zapadnom Evropom. Na prvom mjestu je Hrvatska, a onda i druge države”, rekla je Huremović.

Na sastanku su učestvovali stručnjaci iz oblasti turizma, kulturno-historijskog naslijeđa, urbanizma i zaštite okolice.

Budući da u cijelom projektu učestvuje i Radiotelevizija Tuzlanskog kantona, znamenitosti i turističke potencijale svake općine bit će emitirane u programu te televizije.

(FENA)