U Tuzli ugroženo više od 30.000 vrijednih eksponata Muzeja istočne Bosne

Fundus Muzeja istočne Bosne, koji je smješten u centru Tuzle, čini više od 30.000 eksponata i 15.000 knjiga prikupljanih više od 70 godina. Većina njih svjedoči o kontinuitetu života na ovim prostorima, od prahistorije pa do danas.

Eksponati su raspoređeni u arheološkom, etnološkom, historijskom, kulturnom i prirodnjačkom odjeljenju, međutim, problem predstavlja neuslovna zgrada u kojoj se građa od neprocjenjive vrijednosti trenutno nalazi.

Razrušene i vlažne prostorije

Muzej je od svog osnivanja do danas izmještan na čak 20 lokacija. Sada se nalazi u razrušenim prostorijama nekadašnje Interne bolnice u Tuzli, a vlažne prostorije su ispod svakog minimuma za adekvatno zbrinjavanje izuzetno vrijedne historijske građe.

“Muzej od svog osnivanja do danas ima problem sa smještajem eksponata, a nakon 70 godina smo dobili zgradu koja zahtijeva adaptaciju prema savremenim standardima. To podrazumijeva da prostor u kojem će biti izloženi eksponati, kao i depoi, budu adaptirani prema muzejskim standardima”, kaže za Klix.ba vršiteljica dužnosti direktorice Muzeja istočne Bosne Nataša Perić.

Već godinama se menadžment muzeja muči s izvorom finansiranja adaptacije postojeće zgrade, ali i izgradnje jednog pratećeg objekta za što je potrebno dva miliona konvertibilnih maraka.

Od Evropske unije, Federalnog ministarstva kulture i Gradske uprave Tuzle ranije je dodijeljen iznos od 240.000 KM, što je dosad uloženo u izgradnju jednog dijela zgrade koja bi predstavljala izložbeni i administrativni prostor ove ustanove kulture.

“Sada nam nedostaje blizu 500.000 KM kako bismo završili dio zgrade u izgradnji, čime bi bio olakšan rad muzeja. Zgrada u kojoj se trenutno nalazimo je u veoma lošem stanju, a zaposlenici se trude zaštiti kulturno-historijsko naslijeđe koje se čuva u ovom muzeju. Imamo više od 30.000 vrijednih eksponata i ulažemo sve napore kako oni ne bi došli u opasnost”, ističe Perić.

Konstantno na meti vandala

U posljdnjih pet mjeseci ustanova koja čuva kulturno-historijsko naslijeđe naroda s područja istočne Bosne nalazi se na meti nepoznatih vandala koji skoro svakodnevno razbijaju prozore na jednom dijelu zgrade.

“Pored materijalne štete koju prave, ugrožavaju i eksponate. Ukoliko bi došlo do njihovog oštećenja, štetu ne bismo mogli nadoknaditi, jer svi predmeti koje čuvamo neprocjenjive su vrijednosti. O slučaju smo upoznali pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Kantonalno tužilaštvo u Tuzli, a istraga je u toku”, naglašava Perić.

Zahvaljujući sredstvima Ministarstva civilnih poslova BiH prije dvije godine je na Korzu u Tuzli adaptiran prostor u kojem se nalazi izložbeni dio muzeja.

U njemu se redovno iz svih odjeljenja posjetiteljima prikazuje dio naslijeđa koji se čuva u tuzlanskoj riznici vrijednih eksponata.

S druge strane, Muzeju istočne Bosne nedostaje i stručni kadar.

“Imamo veliki broj eksponata koji svjedoče o najstarijoj proizvodnji soli iz perioda neolita, preko srednjeg vijeka, osmanskog i austrougarskog perioda, a u velikom smo hendikepu jer nemamo arheologa koji nam je prijeko potreban. Imamo tri kustosa, a jedan od njih pokriva najmanje dva odjeljenja i sve ostalo u muzejskoj djelatnosti. Ovo je nemoguće fizički pokriti, ali se trudimo maksimalno reagovati, shodno uslovima u kojima djelujemo”, zaključila je Perić na kraju razgovora za Klix.ba.

 (Klix)