U Tuzli se susreli premijer TK i ambasador Japana

Povodom brojnih humanitarnih i drugih projekata podrške koju je putem svoje ambasade Japan realizirao na području Tuzlanskog kantona, premijer TK Bego Gutić i ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Zoran Jovanović danas su lično izrazili zahvalnost ambasadoru Kazuja Ogavi (Kazuya Ogawa).

Premijer Gutić i ministar Jovanović posebnu zahvalnost su izrazili povodom realizacije posljednjeg projekta u okviru kojeg je za ustanove socijalne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona Japan donirao 14 hibridnih vozila Toyota RAW 4.

„Vrijednost ove donacije ogromna, i to ne samo u smislu njihove finansijske vrijednosti. Centri za socijalni rad i zavodi će uz pomoć ovih vozila u znatnoj mjeri unaprijediti svoj rad, a što će biti i direktna korist za same korisnike socijalne zaštite u našem kantonu. Ova donacija je još jedan u nizu primjera pozitivnog odnosa i prijateljstva naroda Japana i mi smo im na tome veoma zahvalni” rekao je ovom prilikom premijer Gutić podsjećajući da je upravo u okviru projekta sa Ambasadom Japana u Tuzli prije 13 godina izgrađen objekat OŠ „Sjenjak”, a koji i danas nosi popularni naziv „Japanska škola”.

Imajući u vidu dobru postojeću privrednu saradnju Bosne i Hercegovine sa Japanom, premijer Gutić je u razgovoru sa ambasadorom Ogavom, iskoristio priliku i prezentirao posljednje podatke o privrednim kretanjima u Tuzlanskom kantonu s posebnim osvrtom na povećanje industrijske proizvodnje, izvoza, te otvaranja novih radnih mjesta. Premijer Gutić je Ambasadora pozvao da svojim autoritetom utiče na japanske investitore i kompanije da dođu u Tuzlanski kanton, kako bi postojeća saradnja bila dodatno unaprijeđena.

„Imajući u vidu privredna kretanja i činjenicu da je Tuzlanski kanton jedan od glavnih motora razvoja Federacije i Bosne i Hercegovine u cjelini, ovo je najbolje vrijeme za investiranje u tom području naše države. S tim u vezi pozivam i Ambasadora Japana da posjeti naš kanton, te se i tako uvjeri u potencijale o kojima smo danas razgovarali”, rekao je premijer Gutić.

Projekti o kojima je danas bilo riječi samo su neki od brojnih humanitarnih i drugih projekata koje je Japan do sada realizirao na području Tuzlanskog kantona. Vlada Japana pridaje veliki značaj unapređenju posebno uslova u oblasti obrazovanja u BiH. Uključujući i druge vidove pomoći Vlada Japana je od 1996. godine donirala približno 50 miliona KM za izgradnju, obnovu i opremanje više od 80 osnovnih škola širom države. Osim u oblasti obrazovanja u dosadašnjem periodu Japan je podržavao razvoj Bosne i Hercegovine i u oblastima socijalne i zdravstvene zaštite, putne infrastrukture, deminiranja i izgradnje kvalitetnije komunalne infrastrukture.

(Nezavisni.ba)