U Tuzli održana brdska auto trka „Grad prix Tuzla 2021“


Poslije 18 godina od kada je u Tuzli održana posljednja brdska auto trka, na stazi Stara Majevica ponovo je održana ovogodišnja „Grad prix Tuzla 2021“. Staza Stara Majevica locirana je na regionalnom putu Tuzla- Čelić ukupne dužine 3.700 m, asfalt je u potpunosti nov.


Ovaj adrenalinski spektakl u Tuzli bodovan je za šampionat BiH u brdskim stazama .Trka je uvrštena u kalendar BIHAMK-a .
Faik Durmić, predsjednik Organizacionog odbora „Grad prixTuzla 2021“ je istakao da je jako ponosan što se u Tuzli održava prva brdska auto trka“Grad prix Tuzla 2021“ . Vozači su učesnic iz svih djelova Bosne i Hercegovine, a voziti će se na staze3.700 m , a toj dionici imamo preko 50 krivina. Staza je jako zahtjevna tehnički, te je poželio vozačima sportsku sreću i da prođe sve bez incidenata.


Manifestaciju je podržao Grad Tuzla i Ministarstvo za trgovinu, turizam i saobraćaj TK. Očekivanje je da „Grad prix Tuzla“ postane tradicionalna utrka koja će doprinijeti razvoju turističke ponude Tuzle i TK, te da će privući turiste širom svijeta .
Prema riječima gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, jako je važno da imamo usred turističke sezone još jedan događaj koji će privući turiste- Radi se o šampionatu BiH, ali  je i regionalnog karaktera.  Turista  ima dosta iz inostranstva i jako je važno da Tuzla bude prepoznatljiva i po tome, kazao je gradonačelnik Imamović.


Ministarstvo za saobraćaj TK je u potpunosti podržalo ovu manifestaciju. Resorno ministarstvo i Grad Tuzle se nadaju ako ovo ostane tradicionalna anifestacija obogatiti će se turistička ponuda Tuzle i TK, a sa ciljem popularizacije saobraćaja i saobraćajne kulture. Mi ćemo pokušati obezbijediti i određena materijalna sredstva u narednom periodu, ako ova adrenalinska brdska utrka „Grad Prix Tuzla“ postane tradicionalna, kazao je Nenad Lukanović, pomoćnik ministra za saobraćaj u Tuzlanskom kantonu.

Kako je istakao Boris Novak iz SAK SPArK Tuzla, start utrke bio je na nadmorskoj visini od 510, a  cilj na 726 metara. Asfalt na stazi je u potpunosti nov, a svi vozači mogli su pokazati svoje mogućnosti i vještine. Staza je nova, tehnički zahtjevna i spora staza tako da do izražaja dolazi spremnost vozila i mogućnosti vozača, naglasio je Boris Novak iz SAK SPARK Tuzla.


Konačno je saživio autosport tuzlanski, vozači se vraćaju na utrke, kazao je Barudin Biković iz „HM Motosport“ Tuzla.
Takvog je mišljenja i Nevzad Muratović, koji smatra da je ponovo oživjela ova manifestacija.
„Grad Prix Tuzla 2021“ je uvrštena u kalendar BIHAMK-a za disciplinu AO2.


 Duška REBIĆ