Dobar odziv Lukavčana masovnoj vakcinaciji

Proces masovne vakcinacije na području Lukavca, provodi se već četvrti dan. Vakcinacija se vrši svakim radnim danom, ali i subotom od 07 do 15 sati u prostorijama Centra za dijagnostiku Doma zdravlja Lukavac. Kako ističu iz ove ustanove, z vakcinaciju nije potrebna prethodna najava timovima porodične medicine niti Higijensko epidemiološkoj službi Doma zdravlja Lukavac. Odziv građana za sada je zadovoljavajući.

„Odziv je jako dobar čak puno bolji nego što smo očekivali, mada moram spomenuti da po statistici koju ja vodim najveći procenat vakcinisanih osoba je otprilike 50-tak godina, mada imamo i određen broj osoba čak od 18 godina koji su odlučili da izvrše proces imunizacije“, kaže dr. Samra Hodžić iz Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Lukavac

Do sada se procesu masovne vakcinacije odazvalo preko 600 građana Lukavca. S obzirom da ne postoji mogućnost otvaranja vakcinalnih punktova po mjesnim zajednicama, Dom zdravlja Lukavac ima namjeru da u narednom periodu otvori vakcinalni punkt za masovnu vakcinaciju u većem objektu u gradu, kako bi što veći broj građana bio vakcinisan.

„Ono što imamo u planu u narednom periodu da proces masovne vakcinacije premjestimo u jedan veći prostor, čim dobijemo saglasnost Ministarstva zdravstva, tako da se nadamo da će sav taj proces masovne imunizacije teći i više radnih sati u toku dana, tako da bi i osobe koje su zaposlene, koje ne mogu doći u ovom periodu mogle da dođu da izvrše imunizaciju“ ističe dr. Samra Hodžić, iz Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Lukavac

Proces vakcinacije se odvija pod ljekarskim nadzorom i za sada nema dužih čekanja.
Do sada se na području Lukavca vakcinisalo oko 3.000 građana, u vrlo kratkom roku očekuje se da će taj broj dostići 5.000 s obzirom na zainteresovanost građana. Za sada Dom zdravlja Lukavac raspolaže sa dovoljnim količinama vakcina proizvođača Astra Zeneca i Sinofarm, a u narednom periodu očekuje se i dolazak novih doza vakcina.