Z DESIGN PROIZVODI: Zemka Bukvarević dekupaž tehnikom izrađuje sitnice koje kuću čine domom

Piše: Dejla Bajrić

Dekupaž je tehnika dekorisanja predmeta ili namještaja komadima papira. Dekupaž je prava umjetnost i vijekovima se koristi u cilju uljepšavanja starih ili klasičnih predmeta. Za to je potrebno minimalno ulaganje u materijal i maksimalna posvećenost. Na kraju procesa dekorisanja dekupaž tehnikom, predmeti izgledaju poput pravog oslikanog umjetničkog djela.

Zemka Bukvarević iz Tuzle je 48-godišnja učiteljica i bavi se izradom dekupaž proizvoda. Već dugi niz godina se bavi kreativnim radom, dijelom kroz osnovno zanimanje, a drugim dijelom u slobodno vrijeme. Kako nam kaže, uvijek je težila da njene rukotvorine budu drugačije od onih koje su već viđene, pa je učeći različite tehnike i razvijajući različite vještine tragala za nečim što će u potpunosti zaokupiti njenu pažnju i i zadovoljiti želju za kreativnim izrazom.

„Prije pet godina imala sam priliku da po prvi put naučim nešto o  dekupaž tehnici. Savladavši osnove ove tehnike intenzivno sam počela da se bavim dekorisanjem različitih predmeta s ciljem da ih poklonim dragim osobama. Moj rad je bio primjećen od strane moje šire prodice i prijatelja, te sam tako zaradila prvi novac od ručnog rada. Pored ljubavi i ispunjenosti koju sam osjećala u toku rada, dodatna motivacija mi je bila i spoznaja da predmeti koje izrađujem imaju i materijalnu vrijednost“ – kazala je Bukvarević za Glas TK.

Usavršavajući dekupaž tehniku na različite načine i u prilikama koje su joj bile dostupne, Zemka je uočila radove, do tada njoj nepoznate tehnike skulpturnog slikanja. Ubrzo je počelo Zemkino intenzivno zanimanje za navedenu tehniku. Informacije o tehnici i materijalima je većinom pronalazila na interetu, ali ih je bilo nedovoljno, pa je osnovni materijal za rad odlučila da izradi sama.Proces izrade bio je dugotrajan i mukotrpan. Nekoliko mjeseci intenzivnog rada i eksperimentisanja urodilo je plodom. Da njen uspjeh nije bio preko noći, govori i činjenica da je tehniku slikanja savladala sama upornim vježbanjem. U regionu tada nije bilo osobe koja se bavila ovim hobijem i od koga bi Zemka mogla da uči.

Ubrzo su njeni radovi primijećeni i prepoznati od strane kreativaca širom regiona kao posebni i originalni, tako da je ova Tuzlanka odlučila svoje proizvode učiniti dostupnim široj javnosti. Na pozive kreativaca održala je i nekoliko radionica širom Bosne i Hercegovine.

„Pored skulpturnog slikanja posebno bih izdvojila tehniku oslikavanja predmeta akrilnim i uljanim bojama. Moji proizvodi su unikatni, dekorativni i upotrebni predmeti za uređenje enterijera. U osnovi su izrađeni od medijapana i drveta, obojeni bojama na vodenoj bazi iz profesionalnog programa provjerenih proizvođača“ – rekla je Zemka u razgovoru za Glas TK.

Proizvode izrađuje ručno u okviru svog doma i sve je još uvijek na nivou hobija. Novac od prodaje uglavnom ulaže u kupovinu repromaterijala težeći ka ostvarenju novih ideja sa željom da pomjera sopstvene granice. Materijali koje koristi su akrilne boje i lakovi na vodenoj bazi, pasta za skulpturno slikanje, predmeti od medijapana i drveta, slikarska platna, sitna metalna galanterija, ornamenti od termoplastike i gipsa i slično. Svi proizvodi su ekološki ispitani, sigurni za okoliš i zdravlje ljudi.

S obzirom na tehnike i određene vrste materijala koje primjenjuje u svom radu, „Z Design“ je postalo prepoznatljivo ime među ljubiteljima unikatnog ručnog rada. Proizvodi koji su u ponudi „Z Design-a“ raznoliki i uglavnom se izrađuju prema zahtjevima i željama kupaca. Najtraženiji su zidni satovi, poslužavnici, kutije za različite namjene i slično.

Ideje i inspiraciju, kako nam kaže, pronalazi na različite načine, od svakodnevnih životnih situacija, prirodnog okruženja, interneta i trendova u svijetu kreativnosti. Za realizaciju unikatnih ideja potrebni su i posebni saradnici koje Zemka pažljivo bira jer bez kvalitetne podloge nema niti kvalitetne nadogradnje. Preferira da to budu kreativci ili osobe koje imaju male porodične biznise kojima na taj način pruži podršku i doprinosi njihovom razvoju. 

Najveću podršku u radu, u svakom smislu, pružaju joj djeca; sin Bekir, IT inžinjer i kćerka Ajla, diplomirani arhitekta, najveći su savjetnici i kritičari. Oni su osobe koje skice sa papira prenose i crtaju u kompjuterskim programima i na taj način započinje izrada određenih predmeta. Crtež se dalje šalje proizvođačima repromaterijala na lasersko izrezivanje za vrhnusku tačnost i preciznost.

Obično su to satovi sa trodimenzionalnim ornamentima koje sin kompjuterski modelira na osnovu crteža podloge za sat. Model se printa na 3D printeru i služi kao onsnova za izradu silikonskog kalupa. Printani ornament je od termo plastike i kao takav nema potrebnu fleksibilnost. U daljem procesu podloga se premazuje prajmerom i šmirgla.  Na podlogu se lijepe detalji poput brojeva, ornamenata ili se precizno rukom iscrtavaju motivi pomoću konturne paste ako je to želja kupca. Nakon toga dorađuju se mogući nedostaci. Obično se boje dva ili tri sloja, sjenči se različitim medijima do željenog efekta i nakon toga lakira u jednom sloju. Na tako pripremljenu pologu nanosi se dekorativna pasta i slikarskom špahtlom oblikuju željeni motivi. Nakon sušenja rad se lakira  u nekoliko slojeva. Montira se mehanizam, fotografiše i pakuje u posebno izrađene kutije. Sama izrada jednog unikatnog sata je veoma složena, jer od ideje do realizacije zna proteći do dvije sedmice. Sreća je, ističe Zemka, da ima strpljive kupce koji proizvode naruče i nekoliko sedmica ranije. Upravo takvi klijenti cijene ručni rad i žele da posjeduju ili da poklone orginalne i kvalitetne predmete.

Proizvodi se šalju poštom, a postoji i mogućnost lične dostave. Često se dogodi da kupci iz inozemstva naruče poklone da bi obradovali najmilije u našoj zemlji.

„Češto kupci nemaju predstavu o tome kako nastaje neki „Z Design“ proizvod. Prilikom prvog javljanja iskažu oduševljenje mojim radom i pitaju za cijenu. Većini su cijene prihvatljive ali ima i onih kojima se to čini skupo. Jednom se javila gospođa i pitala zašto je cijena sata visoka (120KM). S obzirom na to da nikada ne obrazlažem cijene u detalje, a i nemoguće je sve svima pojasniti, ona mi se učinila toliko iskrenom da mi je to bilo simpatično pa sam sa zadovoljstvom detaljno opisala proces izrade. Napisala je da nije očekivala tako iscrpan odgovor i na kraju dodala kako ipak sat nije skup“ – priča nam Zemka svoju anegodotu.

Cijenu prizvoda određuje utrošak materijala, vrijeme i kompleksnost izrade. Misija „Z Design-a“ je omogućiti klijentima da svoj dom upotpune kvalitetnim i unikatnim dekorativnim predmetima u skladu sa njihovim stilom uređenja enterijera pod sloganom „Sitnice koje kuću čine domom“.

„Cilj mi je u budućnosti registrirati „Z Design“ pod određenim pravnim oblikom, i razvijati brend kao mali porodični biznis, proširiti ponudu proizvoda i ponuditi zainteresovanima edukaciju iz oblasti skulpturnog slikanja i drugih interesantnih tehnika“- govori Bukvarević.

Proizvodi se mogu poručiti putem Facebook profila „Zemka Bukvarević“, Facebook stranice „Z Design“ ili Instagram profila „zemka.design“.

„Ručni rad je ogledalo svakog kreativca, njegove osobnosti, ljepote duše, ogromne količine utkane ljubavi i upravo tu leži istinska vrijednost ručnog rada. Kad ste u prilici da darujete, dajte mašti na volju. Neka to bude dar sa dušom. Njime ćete puno reći i o sebi. U njemu se mora prepoznati pažnja i ljubav darivatelja i upravo je to neprocjenjiva vrijednosta poklona“ – poručila je Zemka za kraj razgovora.