U Tuzli obilježen Dan roze mahrame

Odjel za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice Tuzla prigodnim aktivnostima organizovanim na Trgu slobode u Tuzli obilježio je u srijedu 27. oktobra 2021. godine Dan roze mahrame.

Već desetak godina Odjel je dio globalne kampanje Dan roze mahrame, kojom se u svijetu želi ukazati na činjenicu da sve žene, uključujući i muslimanke, obolijevaju od ove opake bolesti koja je izlječiva ako se otkrije na vrijeme, pa je momenat podizanja svijesti o važnosti rane detekcije bolesti od izuzetnog značaja.

Promotivni materijal, roze trakice i razgovor sa građanima i građankama neke su od aktivnosti su koje su pripremile aktivistice Odjela za brak i porodicu.
Ova bolest ne bira, u posljednjih nekoliko godina sve je veći broj muškaraca koji boluju od ove opake bolesti.

– Tokom cijelog oktobra imale smo različite aktivnosti iz ovog domena. Ovaj rozi oktobar obilježile smo sa nekoliko važnih aktivnosti i to: prikupljanjem sredstava kroz program Think pink iz kojeg se svake godine obezbjeđuju besplatni mamografski pregledi za žene u cijeloj Bosni i Hercegovini, te prigodni pokloni za žene oboljele od raka, a koje su operisane. Potom smo uzele učešće na šetnji za ozdravljenje u organizaciji Udruženje “Žene Tuzle”, kazala je savjetnica za brak i porodicu Odjela za brak i porodicu Medžlisa Tuzla Elmedina Osmić Brzović.

U program besplatnih mamografskih pregleda ove i prošle godine odazvao se i značajan broj džematlijki, što je imalo direktan utjecaj na njih da u budućem periodu vode brigu o svom zdravlju i obavljaju redovne ljekarske preglede.

U narednim danima planirane su posjete džematlijkama koje boluju od ove opake bolesti ili su je pobjedile. U tuzlanskim džematima na svim programima i susretima za žene tokom ove sedmice ukazat će se na važnost brige o zdravlju.

Obilježavanju Dana roze mahrame pridružili su se i službenici Medžlisa, kao i nastavnice Islamske vjeronauke, koordinatorice, džematlijke i učenice simbolično noseći roze vrpce i mahrame.