U TK povećan broj oboljelih zbog zagađenja zraka (VIDEO)

Zrak je u zimskom razdoblju na području Tuzlanskog kantona izrazito zagađen, a podaci sa mjernih stanica uglavnom pokazuju enormno visoke vrijednosti štetnih lebdećih čestica. Čini se da nadležni ne poduzimaju mnogo kako bi se to stanje promijenilo. Izgleda da im dovoljan razlog za alarm nije ni povećan broj pacijenata u Klinici za plućne bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla, koji je posebno izražen u ovom razdoblju godine.

Upravo su Tuzla, Lukavac i Živinice najkritičnije tačke u zimskoj sezoni i najzagađenija mjesta u Evropi kad je u pitanju zagađenje zraka. Osim industrijskih postrojenja, najveći zagađivači su individualna ložišta i saobraćaj. Koncentracija nezdravih i lebdećih čestica već odavno prelazi normalne vrijednosti, što se odražava na zdravlje stanovništva.

– Imamo povećan priliv hroničnih pacijenata, oboljelih od hronično-opstruktivnih plućnih bolesti, bronhijalne astme, hroničnog bronhitisa. Kao jedan od uzroka povećanog priliva pacijenata navela bih zagađenje zraka, koji je u periodu jesen-zima posebno zagađen – kaže dr. Diana Smajić, specijalizantica u Klinici za plućne bolesti UKC-a Tuzla.

Ljekari upozoravaju da je situacija o pitanju zagađenja već odavno alarmantna i da se hitno mora reagovati. Potrebno je uraditi registar i pronaći prihvatljivi model koji će osigurati značajno smanjenje zagađenosti zraka, vode, ali i tla.

– Najvažnija stvar je da u svakoj budućoj strategiji vezano za okoliš mora biti zdravstvena politika. Svi sad očekujete da vam neko od zdravstvenog osoblja kaže šta se događa. To je vrlo teško, jer nemamo ni registar, ni institucije da bi se to moglo provoditi – ističe prof. dr. Nurka Pranjić, specijalista medicine rada.

No s druge strane, zahvaljujući temperaturnim inverzijama i drugim faktorima koji utječu na kretanje zračne mase, zrak nije zagađen kao što je to bio slučaj prije dvije godine, kada je situacija bila gora.

– Ove zime je nešto bolja situacija nego prije dvije godine, zahvaljujući padavinama, promjenama u kretanju zraka, vjetru i nije se dešavalo kao pretprošle godine kada smo proglašavali nekoliko epizoda zagađenosti kako u Tuzli, Živinicama i Lukavcu – kaže Goran Mišić, pomoćnik ministra za zaštitu okoliša TK-a.

U realizaciji svih aktivnosti koje će s ciljem smanjenja zagađenja zraka doći u narednom periodu potrebno je uključiti struku, te domaće i strane eksperte iz ekološke oblasti, a sve radi zaštite zdravlja stanovnika Tuzlanskog kantona.

(federalna.ba)