U TK obilježen Svjetski dan voda

Svjetski dan voda obilježen je na prigodan način i u Tuzlanskom kantonu, a na centralnoj ekološko pedagoškoj manifestaciji u Tuzli zajedničko učešće su uzeli predstavnici kantonalnog Udruženja “Eko Zeleni“, Osnovne škole “Sjenjak“ i Međunarodne osnovne škole iz Tuzle uz svesrdnu podršku Pedagoškog zavoda Tuzla.

Predsjednik Ekološkog saveza “Eko – zeleni” TK Muhamed Omerović, ukazao je na važnost očuvanja prirode, koju treba ostaviti u naslijeđe mladim ljudima a koji baš i nisu zadovoljni ponašanjem starijih u odnosu prema prirodu.

Još od prije 14 godina tuzlanska OŠ „Sjenjak“ orijentisana je prema ekologiji pa je i njen Dan škole vezan za jedan ekološki datum. Stalno prate i uključeni su u ekološke aktivnosti.

– Kontinuirano radimo na podizanju svijesti naših učenika o zaštiti i unapređenju naše životne sredine – kazala je direktorica OŠ „Sjenjak“ Tuzla Indira Lukavica, te dodala da učenike motiviraju raznim aktivnostima koje provode.

U decembru 2016. Opća skupština UN-a usvojila je rezoluciju „Međunarodna decenija 2018 – 2028. za akciju “Voda za održivi razvoj” čime se ovaj resurs stavlja u fokus.

(Nezavisni.ba)