Kalesija: Manifestacija “Dan narcisa”

Udruženje “Nijemi krik” Kalesija, koje okuplja žene oboljele i liječene od karcinoma dojke peti put je organiziralo manifestaciju “Dan narcisa”.

Podjelom narcisa građanima Kalesije želi se podići svijest javnosti o ovoj bolesti, kako bi se što više žena odlučilo na pregled, jer bolest je izlječiva samo ukoliko se na vrijeme dijagnosticira.

Članica Udruženja “Nijemi krik” Vasva Kulić se s ovom opakom bolešću bori već godinama. Ona, i ostale žene iz Udruženja na različite načine pokušavaju ohrabriti žene da rade na prevenciji raka dojke, a onima koje su već oboljele žele prenijeti svoja iskustva i biti oslonac u njihovoj borbi.

– Oboljela sam od karcinoma prije pet godina. Primila sam 42 kemoterapije i imala tri operacije. Našla sam utjehu i snagu u ovom udruženju, to mi daje nadu, sigurnost, motiv za bolji život – kazala je Kulić.

Narcis je cvijet koji simbolizira proljeće, buđenje i novi život. »Nijemi krik« kroz svoje akcije, uključujući i “Dan narcisa” , želi doprinijeti povećanju broja pregledanih žena, odnosno onih koje su se odlučile za mamografiju.

U svojoj borbi, ove žene nisu same. Dokaz tome je podrška koju su im danas, kao i prethodnih godina, pružile žene iz drugih dijelova kantona i BiH. Nastoje da probude svijest kod žena da idu na blagovremeno liječenje, jer kako je Jasmina Salkić istakla, “to što su one bolesne ne znači da ne mogu dati svoj doprinos zajednici”.

Rak dojke je najčešći tumor kod žena i njegovo rano otkrivanje često spašava život oboljele osobe. Otkrivanje bolesti, liječenje i kemoterapije su mukotrpan proces. Ipak, mnogo je hrabrih žena koje su se uspješno izborile sa ovom bolešću i nastavile živjeti sa osmijehom na licu.

(Nezavisni.ba)