U rad puštena VE Mesihovina, prva vjetroelektrana u BiH

Prigodnom svečanošću upriličenom na vjetroparku u rad je puštena Vjetrolektrana Mesihovina, prvi objekt te vrste u našoj zemlji.

Svečanosti su prisustvovale brojne zvanice među kojima i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, premijer Federacije BiH Fadil Novalić i brojni drugi.

Vjetroelektranu u pogon je pustila Borjana Krišto, predsjedavajuća Parlamentarne skupštine BiH, koja je prije sedam godina položila kamen temeljac za izgradnju VE Mesihovina.

“Elektroprivreda HZHB prva je u BiH prešla s riječi u djelo i izgradila ovakav objekat na bazi korištenja obnovljivih izvora energije. Veseli me da je ovakav objekat izgrađen na prostoru Kantona 10, koji uistinu ima ogroman prirodni potencijal za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Krajem septembra 2010. godine stajala sam ovdje s mnogima od vas i položila kamen temeljac. Mnogi su tada govorilo da se radi o predizbornim potezima HDZ-a, kao što to i danas govore za prekategorizaciju graničnih prijelaza i neke zakone što predlažemo, a to su naši programski ciljevi”, kazala je Krišto.

Dodala je da ova investicija daje sjajan impuls ekonomskom i svakom drugom razvoju ovog područja, posebno Tomislavgrada.

“Neki će reći da se puno vremena izgubilo, istina je da je prošlo nešto više od sedam godina, ali uzimajući u obzir da se izgubio jedan mandat kad su neki drugi odlučivali u ime hrvatskog naroda, smatram da je ovo veliki dan za sve nas. Ovako pokazujmo i da je Kanton 10, a i Bosna i Hercegovina siguran prostor za plasman stranih investicija”, zaključila je Krišto.

Marinko Gilja, generalni direktor Elektroprivrede HZHB kazao je da je ovo investicije od oko 82 miliona eura od čega se najveći dio, 72 miliona eura, odnosi na kredit Njemačke državne banke za razvoj (KfW).

“Kako bismo povećali svoju proizvodnju Elektroprivreda HZHB od postanka radi i gradi. U zadnjih par desetljeća to su HE Peć-Mlini i HE Mostarsko blato, a sve kako bi poboljšali kvalitet vlastite usluge. Vjetrolekrana Mesihovina je prvi ovakav objekat u Bosni i Hercegovini, a njenu izgradnju podržali su svi novoi vlasti”, kazao je direktor Gilja.

Projekat je to Elektroprivrede HZHB pokrenut još davne 2004. godine u okviru kojega su vršena mjerenja jačine vjetra na deset lokacija, od kojih su kao perspektivne odabrane tri, a prioritet je dan lokalitetu Mesihovina, u općini Tomislavgrad.

“VE Mesihovina smještena je u centralnom dijelu Općine Tomislavgrad, ima 22 vjetroagregata ukupno instalirane snage 50,6 MW i godišnje proizvodnje od oko 165,17 GWh. Uz prosječnu potrošnju domaćinstva od 6000 kilovat sati godišnje, VE Mesihovina može opskrbiti električnom energijom oko 27.500 domaćinstava”, kazano je na svečanosti otvoranja.

Načelnik Tomislavgrada, Ivan Vukadin, kazao je da će po koncesijskom ugovoru 2,05 posto od proizvedene i prodane električne energije pripasti lokalnoj samoupravi.

“Naravno, nije sve u novcu, vrijednost ove investicije je višestruka. Izgrađene ceste mogu poslužiti kao protupožarni putevi i izletišne atrakcija, a mnogo toga je još što donose ovakva investicija”, kazao je Vukadin najavivši ove godine puštanje u pogon još jedne vjetroelektrane na području svoje općine.

(Klix.ba)